İngiltere Parlamentosu’na seçilen Feryal Clark: Annem ve babam bizimle hep Kürtçe konuşur
İngiltere’de 4 Temmuz’da yapılan genel seçimlerde, İşçi Partisi, Muhafazakar Parti’nin 14 yıllık iktidarını yıkmıştı.
Seçimde Kürt kadın siyasetçi Feryal Clark, İşçi Partisi’nden milletvekili olarak seçildi.
2019 yılında İngiltere Parlamentosu’na seçilen Kuzey Enfield milletvekili Feryal Clark, yeniden aday olarak 4 Temmuz’da yapılan seçim yarışına katılmıştı.
45 yaşındaki Clark, seçimde 21,368 oy alırken oy oranı olarak yüzde 49.1’e ulaştı. Clark’ın en yakın rakibi Muhafazakar Parti’den Chris Dey oyların yüzde 19.8’ini alabildi.
Geçen seçimlerden önce Hackney Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Feryal Clark, 23 bin 340 oy alarak rakibine fark atmıştı. Muhafazakar Partili rakibi Joanne Laban ise 16 bin 848 oy almıştı.
Rûdaw’a konuk olan Clark, anne ve babasının Malatyalı olduğunu, kendilerinin aralarında Kürtçe konuştuğunu kaydetti.
Kürtçe müzik dinlediğini ve Aynur Doğan ile Rojda gibi müzisyenleri beğendiğini aktaran Clark, Kürdistan Bölgesi-İngiltere ilişkileri, İşçi Partisi’nin ezici zaferi, Kürt sorunu, İngiltere’deki göç meselesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Rûdaw’dan Hevidar Zana’ın yönetlttiği soruları yanıtlayan Feryal Clark’ın cevapları şöyle:
Rûdaw: Feryal hanım iyi günler diliyorum
Feryal Clark: Selamlar, misafir ettiğiniz çok teşekkür ederim. Sizlerle beraber olduğum için mutluyum.
Rûdaw: Adınızdan başlamak istiyorum, adınız Feryal mi Firyal mi?
Feryal Clark: Adım Feryal Clark
Rûdaw: Anne babanız Kürt ve Malatyalı mı?
Faryal Clark: Annem ve babamın ikisi de Malatyalı ve Kürtler; benim soyadım da Clark çünkü eşim İngiliz.
Rûdaw: İngiltere’deki son seçimlere ve İşçi Partisi’nin zaferine gelmek istiyorum… İşçi Partisi nasıl böyle büyük bir farkla bu başarıyı kazandı?
Feryal Clark: Bence bu kadar büyük kazanımı elde etmemizin nedenlerinden biri, partimize yeni bir politika perspektifi katarak değişimlere vesile olan Keir Starmer'ın etkisi. Parti liderimiz seçimlerde doğru bir şekilde mücadele edebilecek bir parti olduğunu gösterdi. Bir diğer sebep ise ülkede oyların farklı kesimlere dağılmasıydı. 14 yıldır iktidarda olan Muhafazakâr Parti inanılmaz kötü bir iş çıkararak halkı hayal kırıklığına uğrattı. Dolayısıyla, İşçi Partisi iyi bir liderliğe sahip olmanın ve Muhafazakar Parti’nin ülkeyi 14 yıl boyunca olumlu hiçbir şey sunmadan hayal kırıklığına uğratması, başarımıza katkıda bulundu. İşçi Partisi'nin ülkeye çok olumlu ve güçlü bir projesi vardı, dolayısıyla çok fazla oy alarak sandalye çoğunluğunu elde ettik.
Rûdaw: Muhafazakar Parti’nin seçimleri kaybetmesinde göçmenler konusu çok etkili oldu mu?
Feryal Clark: Üzücü olan şey Muhafazakar Parti'nin çoğu zaman yaptığı gibi göç meselesini insanları ayrıştırmak için politik bir gündem olarak kullanmaya çalışmasıydı. Ancak bu sefer insanları Ruanda'ya gönderme politikaları işe yaramadı. Bu zalimceydi, yasa dışıydı ve insanlar buna inanmadı, bu yüzden de genellikle yaptıkları gibi insanları ayrıştırmayı başaramadılar.
Rûdaw: Şimdi iktidarda siz varsınız artık. Göçmenler konusunu ve göç meselesini nasıl çözeceksiniz? ‘Sınırları güçlendireceğiz’ diyorsunuz, ne yapacaksınız?
Feryal Clark: Göçle mücadelede daha adil ve daha iyi bir yola ihtiyacımız var. Ukrayna ve Afganistan'da olduğu gibi insanların bulundukları ülkeden başvuru yapıp bu tehlikeli yolculuğa çıkmadan seyahat edebilecekleri yasal yollara ihtiyacımız var. Bu teknelerde insanların hayatını tehlikeye atan çetelerin peşine düşmek istiyoruz. İnsanlara kötülük etmelerine engel olmak ve hayatlarını riske atacak eylemlerin önüne geçmeye çalışacağız.
Rûdaw: Sağlık sektöründe de sorunlar var. İngiltere’de hastane önlerinde uzun kuyruklar var. Günlük hayatta artık ciddi sorun oldu. İşçi Partisi çözüm olarak ne yapacak?
Feryal Clark: Britanya'daki Ulusal Sağlık Hizmeti’nin dünyanın en iyilerinden biri olduğunu söylebilirim. Herkes bu hizmeti farklı noktalardan ücretsiz olarak kullanabilir. Dünya çapındaki tek sosyalist sağlık hizmetlerinden biridir. Ancak Muhafazakârlar son 14 yıldır kasıtlı olarak bu konuya yatırım yapmadılar ve şu anda bu sistemde aksaklık yaşandı. İşçi Partisi, bekleme sürelerini hızlı bir şekilde azaltmak için 40.000 randevuya yanıt vermek için çalışmalar yürütüyor. Sırf doktora gitmek için tedavi veya ameliyat bekleyen 7 milyondan fazla insan var. Birikmiş iş yükünün üstesinden gelmek için daha fazla randevu oluşturacağız ve doktorlara ve hemşirelere hafta sonları ve mesai saatleri dışında çalışmaları için ödeme yapacağız. Uzun vadede daha fazla doktor alacağız, tıp fakültesi kontenjan sayısını iki katına çıkaracağız ve daha fazla hemşire ve sağlık çalışanına sahip olacağız. İşgücü planı büyük bir sorun ve biz de ihtiyaç duyduğumuz iş gücüne, Muhafazakar Parti'nin son 14 yılda yapmadığı yatırımı yapacağız. Çaresizce doktorlara ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, Muhafazakarların iki yıl önce tıp fakültesi kontenjanlarını 3.000 kişi azaltması çılgınca bir adımdı. Bunlar sağlık sektörünü geliştirmek için yapacağımız şeylerden bazıları.
Rûdaw: Kürtlerden bahsedelim… İngiltere’de çok sayıda Kürt var ancak İngiliz siyasetinde görünürlükleri çok az. Bunu sebebi nedir?
Feryal Clark: Bir tarafta oldukça iyi durumda olduğumuzu söyleyebilirim. Geçtiğimiz dönemde İşçi Partisi milletvekili olarak ben de vardım ve Muhafazakar Parti ile birlikte öne çıkan milletvekili ve hatta şansölye olan Rehman Chishti de var. İngiltere genelinde Kürtler olarak çok sayıda meclis üyemiz var. Yerel yönetimde Kürt halkının durumu gerçekten çok iyi. İngiltere'deki geçmişimiz o kadar uzun değil ama buna rağmen gerçekten iyi iş çıkardık. Sanırım önümüzdeki süreçte çok daha fazla Kürt'ün aday olacağını göreceğiz. Rehman ve ben bu konuda öncülük ettik ve aralanan bu kapıyı açık tutmaya devam edeceğiz.
Rûdaw: Partinizin zaferi ve iktidara gelişinden sonra Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani tebriklerini iletti. Belki siz de görmüşsünüzdür. Partinizin Kürdistan Bölgesi ile İngiltere arasındaki ilişkileri başka bir noktaya taşıyacağını düşünüyor musunuz?
Feryal Clark: Kürdistan Bölgesi, İngiliz hükümetleri için çok önemli. Önceki Muhafazakar hükümet bu ilişkiye gerçekten değer veriyordu. İlişkinin güçlendirilmesi ve büyümeye devam etmesi için çalışacağım. Bizim için Kürdistan Bölgesi ile ilişki çok önemli ve bu ilişkinin daha da güçlenmesi adına çalışma yapacağım.
Rûdaw: Feryal Hanım, Rojava’nın da içinde bulunduğu durumdan haberdarsınızdır. İngiltere’de iktidara geldikten sonra partiniz Rojava’da Kürtlerin daha huzurlu yaşaması adına İngiliz desteğine ve korumasına sahip olacak mı?
Suriye’deki Kürtler yıllardır çok acı çekiyor. Komşu ülke Türkiye sürekli olarak Suriye'deki Kürt nüfusa yönelik saldırı düzenliyor ki bu hususu Parlamento'da dile getirdim ve dile getirmeye de devam edeceğim. Partim İşçi Partisi Ortadoğu'da güvenlik istiyor ve ben de buna Suriyeli Kürtlerin güvenliğinin de buna dahil olmasını sağlayacağım. Şu anda Meclis'te Kürtlerin ve Suriye halkının pek çok müttefiki var ve ben de onlarla güç birliği yaparak Suriye'deki Kürt meselesinin her zaman gündeme getirilmesini ve duyulmasını sağlayacağım.
Rûdaw: Kuzey Kürdistan’a gelirsek… Uzun süredir bir çatışma var. Çok sayıda siyasetçi içeride ve büyük bir politik baskı var. Türk-İngiliz ilişkileri oldukça güçlü. Barış görüşmelerinin yeniden başlaması adına partiniz adım atabilir mi?
Feryal Clark: Türkiye'de Kürt sorunu uzun süredir devam ediyor. Bu, Türkiye'nin gerçekten müzakere etmeyi ve barış sürecine dahil olmayı istemesini gerektiriyor. İngiliz hükümeti sürekli olarak Türkiye'ye Kürtleri tanıması, onlara saygılı davranması ve barışı sürdürmesi yönünde çağrıda bulundu. Bu sadece İngiltere tarafından değil tüm dünya tarafından memnuniyetle karşılanacaktır. Büyük bir Kürt nüfusuna sahip istikrarsız bir Türkiye'ye sert davranılması kimsenin çıkarına değil. Türkiye'nin barışa yönelik atacağı her adım küresel anlamda önemli bir destek alacaktır. İstikrarlı, barışçıl bir ülkeye sahip olmak onların çıkarınadır ve neden bu sorunları çözmeye çalışmadıklarını ve uzun süreli barış için herkesin arzuladığı bir barış sürecini başlatmadıklarını merak ediyorum.
Rûdaw: Doğu Kürdistan’da (İran) da durum oldukça kötü. İnsan haklarına yönelik raporlarda da bunu görüyoruz. Kendi ülkelerini bırakıp illegal yollarla İngiltere’ye ya da başka ülkelere göç etmemeleri adına Kürtlerin haklarının verilmesi için ne yapacaksınız?
Feryal Clark: Ortadoğu'nun birçok yerinde Kürtler baskıyla karşı karşıyadır ve İran da bir istisna değildir. İran'daki rejim yapıcı bir şekilde harekete geçmeyi reddediyor ve yaptırımlar da işe yaramadı. İran'daki yeni seçimlerle birlikte İran ve Kürt halkının barış ve istikrara kavuşacağından umutluyum. Yapabileceğim tek şey farkındalık yaratmak ve Kürtlere yönelik muameleleri nedeniyle gerektiğinde yaptırım uygulanması için baskı yapmak.
Rûdaw: Feryal Hanım İngiltere için Kürdistan’ın dört parçasında Kürtlerin haklarını almaları ne kadar önemli? İngiltere’nin bu yönde bir stratejisi var mı?
Feryal Clark: Kürt ülkesi isteğine Kürt halkı karar vermeli. Büyük Britanya için ilerici, duyarlı ortaklara sahip olmak her zaman çıkarımızadır ve Kürtler Batı ve Britanya'ya iyi ortaklar olduklarını gösterdiler.
Rûdaw: Kişisel bir soru sormak istiyorum. Kürtçe yanıtlayabilirsiniz. Malatya bölgesinden biraz Kürtçe konuştuğunuzu biliyorum. Kürtçe müzik dinler misiniz?
Feryal Clark: Kürtçe müzik dinliyorum. En çok Aynur Doğan ve Rojda’yı çok seviyorum. Annem de babam da bizimle hep Kürtçe konuşur. Ancak bizim aksan biraz daha farklı.
Rûdaw: Çocuklarınıza Kürtçe öğretme yönünde çabanız var mı?
Feryal Clark: Kardeşim hem Kürtçe hem de İngilizce konuşuyor. Çocuklarımın da Kürtçe öğrenmesini istiyorum. Dilimizin çocuklarımda hayat bulmasını istiyorum, onların da Kürtçe isimleri var.
Rûdaw: Feryal Hanım, hiç Kürdistan’da bulundunuz mu? Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ettiniz mi?
Feryal Clark: Kürdistan'a yalnızca bir kez gittim, 2004'te. Diyarbakır ve Nusaybin'i de ziyaret ettim ama o zamandan beri dönmedim. Yakında çocuklarımla tekrar ziyaret etmeyi planlıyorum. Kürdistan Bölgesi’ne de gelmeyi planlıyoruz.
Rûdaw: Kürdistan Bölgesi’ne gelmenizden oldukça memnun oluruz. Son olarak siyasette daha çok aktif olmak adına İngiltere ve Avrupa’daki gençlerimiz için ne önerirsiniz?
Feryal Clark: Gençlerimize siyasetin hayatımızın her alanında önemli olduğunu söylüyorum. İlgi alanlarınız ne olursa olsun, alanınızda en iyi olmayı hedefleyin. Ama lütfen siyasete karışın. İster İşçi Partisi ister başka bir parti olsun, aktif kalın ve herkesin mirasımızı ve değerlerimizi bilmesini sağlayın.
Rûdaw: Feryal Hanım, bizimle olduğunuz ve zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.
Feryal Clark: Ben de teşekkür ederim.