İngiltere Kralı Charles ve Kraliçe Camilla’dan Londra'da yaşayan Kürt kadına mektup

11-07-2024
Etiketler İngiltere Kralı Charles Kraliçe Camilla Londra Kürt kadını Mektup
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İngiltere Kralı III. Charles ve Kraliçe Camilla, Londra'da yaşayan Kürt kadını Behiya Hamid Mecid Jaff’a 100. doğum günü nedeniyle tebriklerini iletti.

İngiliz Kraliyet Ailesi'nden mektup alan Behiya Hamid Mecid Jaff, 1 Temmuz 1924'te Halepçe'de doğdu, Jaff 34 yıldır Birleşik Krallık'ta ikamet ediyor.

Rûdaw'a konuşan Behiya Hamid Mecid Jaff’ın bir akrabası, “Bayan Behiya kraliyet ailesiyle tanışık değil, ancak yaşı 100'ü geçen herkesin kraliyet ailesinden doğum günü kutlaması alması adettendir" dedi.

Mektupta “1 Temmuz 2024'te yüzüncü yaş gününüzü kutladığınızı öğrenmek bizi çok mutlu etti. Böylesine özel bir günde en içten tebriklerimizi ve iyi dileklerimizi sunuyoruz” denildi.

Jaff’ın akrabasının veriği bilgiye göre Jaff, babasının 1988'de vefat etmesinin ardından başka bir aile üyesi ile birlikte Avrupa'ya göç ederek İngiltere'ye yerleşti.

Jaff, 1930'larda Kürdistan'da okulda eğitim gören ilk kızlardan biriydi ve o zamanlar kızlar için okul olmadığı için Halepçe'de bir erkek okuluna gitti. Kızların eğitimine olan talep arttıkça, babası iki odalı bir ev kiralayarak kız okuluna çevirdi.

O dönemde, okulun birkaç öğretmeni tüm dersleri veriyordu. Bugün ise Kürdistan Bölgesi’nde  öğretmenler alanlarında uzmanlaşmış durumda.

Akrabaları Behiya Hamid Mecid Jaff’ın neden evlenmediğini, "Babasına hizmet etmeye tüm hayatını adadı, çünkü babası yaklaşık 102 yıl yaşadı ve kardeşleri için her zaman endişelendi" sözleriyle açıklıyor.  

2022'de Rûdaw'a konuşan Behiya Hamid Mecid Jaff, “(Babam) 1924'te Halepçe belediye başkanı oldu. 1933'te belediye başkanı olmak üzere Çemçemal'e gönderildi. Ancak o zamanlar Irak hükümeti Arapları bölgeye yerleştirmek istiyordu" dedi.

Şu anda Londra'da yaşayan Jaff, babasının Araplaştırma sürecine karşı çıktığını ve yerel halka tarım arazileri vermeye çalıştığını, kendisinin bir direniş biçimi olarak bu görevi sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

Jaff babasının siyasi faaliyetlere katılmasını yasaklamasına rağmen toplantılara katıldığını ve Newroz ateşlerini yaktığını kaydetti.

Edebiyatla da ilgilenen Jaff’ın, Halepçe'den "sevgili ülkem" diye söz ettiği şiirleri bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli