BMGK, Suriye yardım koridorunun açık tutulması konusunda anlaşamadı

11-07-2023
Etiketler Türkiye Suriye Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi
A+ A-

Haber Merkezi - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, Bab el-Hawa kapısından Suriye’ye yardım ulaştıran koridorun açık tutulması ile ilgili anlaşmanın ikinci kez uzatılması konusunda anlaşamadı. Kuzeybatı Suriye'ye gıda ve tıbbi malzeme nakliyesi durduruldu.

Türkiye'deki Cilvegözü ve Suriye’nin Bab el-Hawa sınır kapıları üzerinden Suriye'ye kuzeybatısına yardım götürülmesini sağlayan koridorla ilgili anlaşmanın süresi dün itibarıyla doldu.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, 2014'ten bu yana Şam yönetimini tanımadan kuzeybatı Suriye'ye gıda, su ve tıbbi malzeme gönderilmesine izin veren Bab al-Hawa geçiş koridoru anlaşmasını uzatmaya çalışıyor. 

BMGK üyeleri dün gün boyunca süren görüşmelerde fikir birliğine varamadı ve oturum Salı gününe erteledi.

Bab el-Hava Sınır Kapısı'na bağlanan koridor Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki kuzeybatı bölgelerinde yaşayan halkın ihtiyaçlarının yüzde 80'ini karşılıyor.

İsviçre ve Brezilya'nın ortaklaşa ortaya koyduğu karar taslağı, Suriye'ye yardım mekanizmasının 12 ay daha uzatılmasını öngörüyor.

Rusya'nın 7 Temmuz'da sunduğu karar taslağı ise sürenin sadece 6 ay uzatılmasını talep ediyor ve Suriye yönetimini gözeten bazı unsurlar içeriyor.

Altı ayda bir yenilenen anlaşma, sınır geçişlerini egemenliğinin ihlali olarak gören Şam'ın baskıları nedeniyle kalıcı hale gelemiyor.

Birleşik Krallık'ın BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, "Suriye'de yardıma muhtaç 4,1 milyon kişi için elimizden geleni yapmaya kararlıyız" dedi.

İsviçre'nin BMGK Büyükelçisi Pascal Bayriswell, "Tek bir amaç için ortak bir zemin bulmak için çok ama çok çalışıyoruz: insani ihtiyaçlar; var olan ihtiyaçlar" diye konuştu.

İsviçre ve Brezilya son olarak 9 aylık yenilenme süresi teklifinde bulundu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli