WSJ: Biden yönetimi Kongreye Türkiye'ye F-16 satışını onaylaması için baskı yapıyor

11-05-2022
Rûdaw
Etiketler Kongre F16 ABD Biden Savaş uçağı Türkiye
A+ A-

Haber Merkezi – Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Biden yönetiminin, ABD Kongresi'ne Türkiye'ye F-16 satışını onaylaması için baskı yaptığını bildirdi.

WSJ, Biden yönetiminin Kongre liderlerinden anlaşmayı onaylamalarını istediğini, yönetimin senatörlerle görüşmeye başladığını söyledi.

Gazeteye göre, Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için arabuluculuk çabaları ve Ukrayna'ya savaş alanında çok etkili oldukları kanıtlanan insansız hava araçları tedarik etmesi, Ankara-Washington ilişkilerinin ısınmasına önemli katkıda bulundu.

ABD ve Türkiyeli yetkililer, Ankara'nın 2017'de Rusya’dan S400 hava savunma sistemi almasının ardından yıpranan Amerikan-Türk savunma ilişkisini onarmaya yardımcı olabileceğini değerlendirerek F-16 anlaşmasını savunuyorlar.

Yaklaşık 6 milyar dolarlık anlaşma, Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan 80 adet F-16 C/D için modernizasyon kiti ve 40 adet F-16V savaş uçağının satışını içerecek.

Türkiye hükümeti F-16'lar ve modernizasyon kitleri için Ekim 2021'de talepte bulunmuştu. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da  8 Nisan'da görüşmelerin "olumlu ilerlediğini" söylemişti.

Türkiye F35 savaş uçakları için ABD’ye 1,4 milyar dolar ödedi, ancak Washington, Türkiye'yi S-400 savunma sistemini satın aldığı için 2019'da programdan çıkardı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli