Kürt adaylar Finlandiya parlamentosuna girmek için yarışıyor

Helsinki (Rûdaw) - 14 Mayıs'ta Finlandiya'da yapılacak parlamento seçimlerinde iki Kürt aday yarışacak. Ülkedeki Kürtler organize olamadıkları için bugüne kadar parlamentoya giremedi.

Yaklaşık 14 bin 500 Kürt seçmenin bulunduğu Finlandiya'da 14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan seçimlerde iki Kürt aday da parlamentoya girmek için yarışıyor.

Sol Birlik Partisi'nin Kürt adayı Said Muradi, 19 yıldır Finlandiya'da yaşayan Rojhılatlı bir Kürt.

Rûdaw'a konuşan Muradi, "Yıllardır Avrupadayız ancak kendimize özgü, ortak çalışmalar yapabileceğimiz sosyal bir kurumumuz yok. Güçlü ve imkan sahibi Kürtler var ama buna rağmen maalesef böyle bir kurum yok" dedi. 

Kürt adayların azlığı Finlandiyalı Kürtlerin tepkisine sebep oluyor. Siyasi gözlemcilere göre bunun sebebi Kürtlerin programsız ve organize olmamasından kaynaklanıyor.

Finlandiya'da yaşayan Kürt tarihçi ve siyasi aktivist Sehend Kemal, "Kürt parti ve kurumların ortak aday belirleme ve o adaya oy vererek meclise girmesini sağlama niyeti var. PKK bunun için çalıştı ancak KDP ve diğer partiler PKK'nin öne çıkardığı adaya oy vermeyecek" ifadelerini kullandı.

Finlandiya'da Kürtlerin iki kesimden oluştuğunu söyleyen Kemal, "Kürtlerin bir kesimi siyasetle ilgilenmiyor. İkinci kesim ise Kürdistan'daki gelişmelere karşı çok duyarlıydı. Ancak son zamanlarda ülkemizde (Kürdistan) yaşanan sorunlar onları da soğuttu. Siyasete inançları kalmadı" şeklinde konuştu.

KDP Helsinki Yöneticisi Ali Mahmut ise herhangi bir Kürt adaya oy vermeme gibi bir düşüncelerinin olmadığını söyleyerek, Kemal'in iddialarını reddetti. 

Mahmut, "KDP olarak kendi kitlemize 'Hangi partiden olursa olsun, Kürt adaylara oy verin' diyoruz, başka bir şey de söylemiyoruz" dedi.

Resmi olmayan verilere göre, Finlandiya'da yaklaşık 25 bin Kürt yaşıyor. Bunlardan 14 bin 500 bin kişinin oy kullanma hakkı var. Ancak ülkede yaşayan Kürt toplumunun organize olmaması yüzünden bugüne kadar parlamentoya hiçbir Kürt vekil seçilemedi.

5 milyon 500 bin nüfuslu Finlandiya parlamentosunda 200 sandalyesi bulunuyor. Bu seçimlerde 19 partiden 2 bin 468 aday yarışacak.