Finlandiya 19 yılın ardından tedaviye ihtiyacı olan bir Kürt'ü zorla sınır dışı etti

11-02-2024
Etiketler Finlandiya Zorla sınır dışı Meriwan Mahmud Ala
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Finlandiya hükümeti ikisi Kürt ve ikisi Irak vatandaşı dört kişiyi rızaları olmadan zorla sınır dışı etti. Sınır dışı edilenlerden Süleymaniyeli Meriwan Mahmud Ala vücudunda kırıklar olmasına rağmen geri gönderildi. 

Finlandiya hükümeti, biri Kürdistan Bölgesi vatandaşı, biri Rojhılatlı iki Kürt ile iki Iraklıyı Bağdat’a deport etti.  

"Zorla" sınır dışı edilen dört kişiden biri olan Meriwan Mahmud Ala, "23 yıldır Avrupa'da, 19 yıldır da Finlandiya'dayım ama bunca yıldan sonra parmak izimi alıp Bağdat'a geri gönderdiler" dedi.

Rûdaw'a konuşan Ala “Sağlığım iyi değil ve ilaç almam gerekiyor. Ama ilacım kalmadı ve sınır dışı edildiğimde bana sadece Bağdat'a ulaşmama yetecek kadar para verdiler” diye ekledi.

21 yaşında Kürdistan’dan Avrupa'ya giden Meriwan Mahmud Ala, 43 yaşında sınır dışı edilerek Avrupa'dan gönderildi. 

1980 yılında Süleymaniye’nin Derbendixan ilçesinde dünyaya gelen Meriwan Mahmud Ala, 2001 yılında Avrupa'ya, 2005 yılında ise Finlandiya'ya taşınarak 19 yıl orada yaşadı. Finlandiya Ala’ya B statüsünde geçici oturum izni verdi. Bu da onun çalışma izini olmadığı ve sosyal yardım alamayacağı anlamına geliyordu.

Dört yılın ardından oturum izinin değiştiğini dile getiren Ala, "Ancak dördüncü yılda futbolcu olduğum için oturma iznim değiştirildi. Beni 4 yıllık A tipi yaptılar, süresi 2015'te dolmuştu. O günden beri oturma iznim uzatılmadı ve başvurularım reddedildi” şeklinde konuştu.

Birkaç ameliyat geçiren Meriwan Mahmud Ala sürekli tıbbi bakım altında olması gerektiğini dile getirdi.

Ala, "Her zaman tıbbi bakıma ihtiyacım var. Çatıdan düştüm ve sol bacağım düzgün çalışmıyor. Leğen kemiğim ve omurgalarım kırıldı. Hatta idrarımı sondayla yapıyorum" diye belirtti.

Helsinki'de bir evde yaşadığını ancak 2023'ün sonunda tahliye edildiğini ve aynı şehirdeki Punabori adlı bir kampa gönderildiğini anlatan Meriwan  Mahmud Ala, 5 haftanın sonunda polislerin kendisine “Sınır dışı etme emrini imzalamanız gerekiyor” dediğini söyledi.

Ala, “Reddettim, aradılar ve birkaç polis gelip beni zorla götürdü. İmzalamazsanız size zorla imzalatacağız dediler. Sonra elimi arkamdan bağlayıp üç polis parmaklarımı zorla açarak belgeye parmak izimi basarak, imzalattılar" dedi. 

Bağdat’a zorla gönderilen Ala, kendisine 2 bin Euro verileceğini söylediklerini ancak sadece 200 euro ile gönderildiğini belirterek "Ayrıca geri gönderdikten sonra size 2 bin euro tazminat ödeyeceğiz dediler,  ama vermediler. Bana sadece 200 euro verdiler, oysa elimde 2 bin euro ödemeleri gerektiğine dair belge var" diye konuştu.

Sınır dışı edilenlerden birinin Meriwanlı Kürt, diğer ikisinin ise Bağdatlı Arap olduğu öğrenildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli