İngiltere Kralı 3. Charles’ten Kürt kadına MBE madalyası

11-02-2023
Etiketler Bınar Talabani İngiltere Kralı 3. Charles Britanya İmparatorluk Nişanı (MBE)
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İngiltere Kralı 3. Charles, Cardiff Üniversitesinde doktora öğrencisi olan Bınar Talabani’ye koronavirüs ile mücadele kapsamında yaptığı gönüllü aşı çalışmaları nedeniyle Britanya İmparatorluk Nişanı (MBE) madalyası verdi.

Rûdaw Radyo’ya konuşan Talabani; çeşitli sağlık kuruluşları, dini merkezler ve bilim kurumlarıyla birlikte çalışarak sosyal medya, kampanyalar ve konferanslar aracılığıyla İngiltere’de birçok insanı aşı olmaya ikna edebildiğini belirtti.

Bağışıklık sistemi üzerine doktora tezi yazan Talabani, çalışmaları ilgi odağı olmaya başladıktan sonra Kraliçe Elizabeth’in kendisini yakından tanımaya ve ödüllendirmeye karar verdiğini ama vefat ettiği için bunun gerçekleşmediğini aktardı.

Aşı konusundaki çalışmalarına devam eden Talabani, 9 Ocak’ta İngiltere Kralı 3. Charles tarafından Buckingham Sarayı’na davet edilerek Britanya İmparatorluk Nişanı’na (MBE) layık görüldü.

Britanya İmparatorluk Nişanı (MBE), Birleşik Krallık'ta 4 Haziran 1917 tarihinden itibaren Kral V. George tarafından verilmeye başlanmış bir nişan. Nişanın sivil ve askeri olarak beş sınıfı bulunmaktadır.

Kral 3. Charles’e, “Kürt’üm, Saddam ve Baas Rejimi zamanında doğdum, onların zulmü yüzünden Kürdistan’ı bırakıp İngiltere’ye geldik. Babam ve dedem Peşmerge’ydi” dediğini ifade etti.

Talabani, 3. Charles’in de bir Kürt olarak İngiltere toplumuna hizmet etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini kaydetti.

Talabani, sosyal medya aracılığıyla Kürdistan, Arap ülkeleri ve Avrupa’nın birçok ülkesine ulaşabildiğini ve pek çok kişiden rehberlik talebi aldığını belirtti.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli