Hulusi Akar: 25 bin asker görev yapıyor

11-02-2023
Etiketler Hulusi Akar Deprem TSK Maraş depremi
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem bölgelerinde 25 bin askerin görev yaptığını söyledi. Akar halen 78 askere de ulaşılamadığını kaydetti.

Akar, deprem bölgesine arama kurtarma ekibi ve malzeme götürmek için kurulan "hava yardım köprüsü"nde incelemelerde bulundu.

Daha sonra açıklama yapan Akar, "MSB, Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıkları karargahlarındaki görevliler saat 04.30'da birliklerden durumlarına ilişkin bilgi ve fotoğraf istedi. Saat 05.00'e geldiğinde ilgili personelin karargaha gelmesiyle söz konusu karargahlarda Afet Acil Durum Merkezleri faaliyete geçirildi. O saatten itibaren çalışmalar büyük bir yoğunlukla başladı” diye konuştu.

“Erdoğan’ı bilgiilendirdik”

Kendisinin de aynı saatlerde Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları ile görüştüğünü bildiren Hulusi Akar, "Bilgileri aldıktan sonra sayın Cumhurbaşkanımızı arayarak Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili raporları sunduk. En büyük hasarın Hatay'da olduğuna ilişkin bilgiyi, bir binamızın yıkılıp 3 erimizin şehit olduğu haberini kendilerine arz edip Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile Hatay'a hareket edeceğimizi kendilerine ifade ettik. Uygun buldular ve bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürdük” dedi.

78 askere ulaşılamıyor

Akar, şu ana kadar bölgede görev yapan 4 asker ile 45 personelin hayatını kaybettiğini belirterek, "54 yaralımızla birlikte 78 ulaşılamayan silah arkadaşımız ve mesai arkadaşımız var” bilgisini verdi.

"Türk Silahlı Kuvvetleri 25 bin 67 personeliyle fiilen deprem bölgesinde görev yapmakta" diyen Hulusi Akar, arama kurtarma faaliyetleri, yaşam destek ve sağlık faaliyetlerine katkı sağladıklarını dile getirdi.

İncirlik sivil uçuşlara açıldı

Kurulan hava yardım koridoruyla yurt içi ve dışından gelen ekiplerle malzemelerin sivil ulaşıma açılan İncirlik'e de taşındığını bildiren Akar, burada toplama ve dağıtım noktalarının teşkil edildiğini anlattı.

Helikopterle sadece il merkezlerine değil, 17 ilçe ile 102 köy ve kasabaya da yardım taşındığını vurgulayan Akar,

"Tüm bunlarla birlikte Mersin-İskenderun arasında deniz yardım koridoru da kuruldu. İstanbul'dan da İzmir'den de Aksaz'dan da malzemeler, iş makineleri deprem bölgesine taşındı. Bu kapsamda 24 gemi 5 helikopter ihtiyaçları karşılamak için İskenderun Körfezi'nde verilen görevleri yapıyor. TCG İskenderun gemimiz şu ana kadar 327 yaralımızı deprem bölgesinden Mersin'e taşıdı” dedi.

“İlk defa NATO POL depolarından da akaryakıt yakıt desteğini sağladık”

Bakan Akar, deprem bölgelerine akaryakıt desteği sağlamak için de harekete geçtiklerine dikkati çekerek, "TSK depolarının yanı sıra gerekli işlemlerin ardından ilk defa NATO POL depolarından da akaryakıt yakıt desteğini sağladık, sağlamayı sürdürüyoruz. Şu ana kadar depolardan 655 ton akaryakıt çekerek vatandaşa dağıttık" ifadelerini kullandı.

Arama kurtarma çalışmalarında 63 ülkeden 6 bin 500 personel ve 212 arama kurtarma köpeğinin görev yaptığını dile getiren Akar, yurt dışından da sahra hastanelerinin gönderildiğini bildirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli