İranlı cezaevi eski müdürünün savaş suçlarıyla ilgili temyiz davası başladı

11-01-2023
Rûdaw
Etiketler İran Yargı Savaş suçu İsveç
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - 1980'lerde Irak'la uzun süren savaş sırasında “siyasi tutuklulara karşı savaş suçları” ve “cinayet”ten hüküm giymiş İranlı eski bir yetkilinin yargılandığı davada temyiz duruşması bugün İsveç'te görüldü.

60 yaşındaki Hamid Nuri, İran'ın başkenti Tahran yakınlarındaki Kerec’de, eski dini lider Ayetullah Humeyni'nin emriyle ülke genelinde yaklaşık 5.000 mahkumun öldürüldüğü Goherdeşt hapishanesinde müdür yardımcısı olarak görev yapmıştı. Hamid Nuri, Kasım 2019'da İsveç'e ayak bastıktan sonra tutuklandı ve yönetimi sırasında işlenen ağır zulümler nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

İran vatandaşı Hamid Nuri, ömür boyu hapis cezası kararı nedeniyle Temyiz Mahkemesi’ne başvurdu.

İsveç devlet medyası, “Nuri İran'da 30 yıl önce işlenmiş eylemlerle suçlanıyor” dedi.

İran-Irak savaşının sürdüğü 26 Temmuz 1988'de, İranlı bir muhalif grup olan Halkın Mücahitleri’nin binlerce üyesi, Irak hava kuvvetlerinin desteğiyle sınırı geçerek İran'a girdi.

İran hükümetinin de ülkedeki hapishaneleri kilitlediği, mahkumların öldürüldüğü, cesetlerin toplu mezarlara gömüldüğü söylentileri ortaya çıktı. Öldürülenler Halkın Mücahitleri’nin destekçileri de dahil olmak üzere İran rejimine muhalefet ettikleri için hapsedilmişti.

İsveç’te mahkeme, Nuri’nin yargılamasını Mayıs ayında tamamladı. İran davayı eleştirdi ve İsveç'e baskı yapmak için harekete geçti.

Hamid Nuri, İsveç'in uyguladığı evrensel yargı ilkesi kapsamında yargılanıyor. Buna göre İsveç; savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı suçların zanlılarını, suç nerede işlenirse işlensin yargılama hakkını saklı tutuyor.  

Hamid Nuri’nin davası, İran'ın 1988'deki toplu infazlarıyla ilgili ilk yargılama oluyor.

Öte yandan dün, “Tahran Devrim Mahkemesi”, kapalı kapılar ardında görülen bir davada, “casusluktan suçlu bulunan” Belçika uyruklu Olivier Vandercasteele'yi 40 yıl hapis ve 74 kırbaç cezasına çarptırdı.

İran sık sık yabancı ve çifte uyruklu kişileri ülkede alıkoyuyor ve bunları “Batı'dan tavizler koparmak amacıyla” pazarlık kozu olarak kullanıyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli