Satılan Nobel ödülü iade edilecek

10-12-2014
Rûdaw
Etiketler Alişer Usmanov DNA James Watson nobel
A+ A-

Haber Merkezi - Rus işadamı Alişer Usmanov, DNA'nın yapısını keşfeden Amerikalı genetik bilimci James Watson'un geçen hafta açık arttırmayla satışa çıkardığı Nobel ödülünü alan kişinin kendisi olduğunu ve ödülü Watson'a geri vermek istediğini söyledi.

 

Rus milyarder Usmanov, ödülü Watson'un hakkettiğini belirtip, satmak zorunda kalmasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

 

Watson, DNA'nın çift sarmallı yapısını keşfettiği için 1962'de layık görüldüğü Nobel ödülü altın madalyayı geçen hafta New York'taki Christie's müzayede evinde açık arttırmayla satışa çıkarmıştı. Ödül, 4.8 milyon dolara alıcı bulmuştu.

 

Telefonda verdiği son teklifle ödülü satın alan kişinin ismi ise açıklanmamıştı.

 

Rus işadamı Usmanov, yaptığı yazılı açıklamada, Nobel ödülünü satın alan kişinin kendisi olduğunu duyurdu.

 

Ödülü satın alan kişinin kendisi olduğunu açıklayan Rus işadamı Usmanov, "Benim düşünceme göre, üstün bir bilim insanının başarılarının takdiri olarak verilen bir madalyayı satmak durumunda kalması kabul edilemez" dedi.

 

Usmanov açıklamasında, "James Watson, insanlık tarihinin en büyük biyologlarından biridir ve DNA yapısıyla ilgili keşfine verilen ödül ona ait olmalıdır" ifadelerini kullandı.

 

86 yaşındaki Watson, satıştan elde ettiği kazancın bir kısmını yardım vakıflarına ve bilim alanındaki çalışmalara bağışlayacağını duyurmuştu.

 

Sunday Times gazetesine konuşan Watson, DNA konusundaki çalışmalarıyla ilgili "hiç kimse var olduğumu gerçekten kabullenmek istemiyor" diyerek ödülü satma kararı almıştı. (Ajanslar) 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli