ABD Dışişleri’nden Rûdaw’a: Kürdistan Parlamentosu seçimlerini takip edeceğiz

Washington (Rûdaw) – ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin özgür, adil ve şeffaf olması ve daha fazla gecikme olmadan gerçekleşmesi adına gösterilen tüm çabaları desteklediklerini söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde vatandaşlar, 20 Ekim 2024’te 100 sandalyeli parlamentonun yeni temsilcilerini seçmek üzere sandık başına gidecek.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın seçimlere ilişkin sorularını yanıtladı.

“Irak hükümeti ülkeyi bölgedeki savaşın sonuçlarından korumak için çabalarken önümüzdeki 10 gün içinde Kürdistan Bölgesi bir seçime gidecek. ABD hükümeti Kürt siyasi partilerini gecikmeden seçimlerin yapılması konusunda teşvik ediyor. Siz bu seçim ve kampanya sürecini genel olarak nasıl görüyorsunuz?” sorusuna Miller, “Seçimler demokratik sürecin hayati bir unsurudur. Seçimlerin özgür, adil ve şeffaf olmasını ve daha fazla gecikme olmadan gerçekleşmesini sağlamak adına tüm çabaları destekliyoruz. Ayrıca seçimlere giden süreçte Kürdistanı Bölgesi sakinleri için önemli olan konularda siyasi söylemi desteklemek ve farkındalık yaratmak için sivil toplumun ve medyanın aktif katılımını takdir ediyoruz” yanıtını verdi.

Sözcü Miller, seçim sücecinin takibi konusunda Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu ve Birleşmiş Milletler Irak'a Yardım Misyonu ile yakın temas halinde olduklarını kaydetti.

Hazırlıkların seçimin önemli kilometre taşlarını oluşturduğunu kaydeden Miller, “ABD Irak misyonundan gönüllü personel, Kürdistan Bölgesi genelindeki oy kullanma merkezlerinde seçimleri gözlemlemeye katılacak. Bunu Birleşmiş Milletler, uluslararası seçim uzmanları ve diğer diplomatik misyonlarla koordinasyon halinde yapıyoruz” dedi.