Peskov: Türkiye Rusya-Ukrayna görüşmelerine arabuluculuk yapabilir

Haber Merkezi – Kremlin’den bugün yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'nin Rusya ile Batı arasında Ukrayna konusunda müzakerelere ev sahipliği yapma önerisini görüşmek üzere bu hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşebileceği bildirildi.

Reuters’in aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilere verdiği demeçte, Rusya'nın Türkiye'de batı ile müzakere olasılığı hakkında herhangi bir sinyal almadığını, ancak Putin'in bunu Erdoğan ile görüşebileceğini göz ardı etmediğini söyledi.

Putin ve Erdoğan'ın bu hafta Kazakistan'ı ziyaret etmesi bekleniyor.

Batı ve Rusya arasındaki yedi ay süren Ukrayna işgali üzerine gerilim tırmanıyor ve Moskova, Kırım ile Rusya arasında bağlantıyı sağlayan köprüye ağır hasar veren bombalı saldırısına misilleme olarak bugün Ukrayna'nın dört bir yanına füze saldırıları başlattı.

Hem Moskova hem de Kiev ile yakın ilişkileri olan Türkiye, ihtilafta potansiyel bir arabulucu olarak görüldü ve Temmuz ayında Karadeniz limanlarında ablukaya alınan Ukrayna tahılının ihracatı için bir anlaşmaya aracılık etti.

Erdoğan, Putin'i tansiyonu düşürmeye çağırdı ve Eylül ayında Moskova'yı barış müzakerelerine bir şans daha vermeye çağırdı.

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, her iki tarafın savaşı sona erdirmek için müzakere etmenin bir yolunu bulması gerektiği belirtilmişti.