ABD, Rusya ve Çin, BM'den Türkiye'ye karşı karar çıkmasını onaylamadı

New York (Rûdaw) – Rusya, ABD ve Çin, AB ülkelerinin talebi üzerine toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde Türkiye’ye “operasyonu durdurma” çağrısı kararının çıkmasına karşı olduğu öğrenildi.

İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika ve Polonya'nın talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi bugün kapalı oturumda Türkiye'nin Fırat’ın doğusuna başlattığı "Barış Pınarı” operasyonunu görüştü.

Rûdaw’ın Birleşmiş Milletler’de (BM) üst düzey bir diplomattan aldığı bilgiye göre, Avrupa ülkeleri, BM Güvenlik Konseyi’nin Türkiye’ye “operasyonu durma” çağrısı yapması için ortak bir karar çıkartılmasını istedi.

Sözkonusu diplomat, Rusya ve Çin’in böyle bir karara karşı çıktığını, ABD’nin ise şu anda böyle bir karara gerek duyulmadığı gerekçesi ile onay vermediğini belirtti.

Bugünkü görüşmenin ardından basına ayrı ayrı açıklama yapan ABD ve AB ülkelerininin büyükelçileri, Türkiye'den askeri operasyona son verilmesini talep ettiklerini bildirdi.

AB'nin BM Güvenlik Konseyi'ndeki 5 üye ülkesi adına açıklama yapan büyükelçiler, Türkiye'nin askeri operasyona derhal son vermesini istedi. Son gelişmelerin endişeyle karşıladığı belirtilen açıklamada, bölgede demografik bir değişiminin kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Diplomatik kaynaklar, AB ülkelerinin bastırmasına rağmen 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nin Türkiye aleyhine ortak bir açıklama yapmaktan kaçındığını bildirdi.

Rûdaw’a konuşan Belçika’nın BM temsilcisi Mark Pecsteen, “Birazdan ortak bir görüş birliğine varmak için yeniden görüşmelere başlayacağız” dedi.

Rûdaw muhabirinin sorusunu yanıtlayan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, bölgede yaşanan problemlerin mimarı olarak ABD’yi ve ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçlerini işaret etti.

Nebenzia, “Bu operasyon, bazı koalisyon ortaklarının, Suriye'nin kuzeydoğusunda yaptıkları demografik mühendisliğin bir sonucu. Onları bunu yapmamaları konusunda uzun süre uyardık. Şimdi Kürtler aslında orada demografik politikaları değiştiriyor” dedi.

Rojava yönetimi ile Şam yönetimi arasında diyalog kurulması için çalıştıklarını dile getiren Vassily Nebenzia, DSG’yi kastederek, “Ancak onlar kendi kendilerini savunmayı seçti” diye konuştu.

Rusya’nın BM Temsilcisi, Türkiye’nin Fırat’a operasyonunun değil, bir bütün olarak Suriye’deki durumun acilen görüşülmesi gerektiğini söyledi.