Nobel Barış Ödülü o iki isme verildi...

10-10-2014
Rûdaw
Etiketler Hindistan Kailash Satyarth Pakistan Malala Yusufzay Nobel Barış Ödülü
A+ A-

Haber Merkezi - 2014 yılı Nobel Barış Ödülü 1997 doğumlu Pakistanlı Malala Yusufzay ve Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi’ye verildi.


Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, Kailash Satyarthi ve Malala Yusufzay’ın çocuklar ve gençler üzerindeki baskılar ve çocukların eğitim hakkı için verdikleri mücadeleden dolayı ödüle layık görüldükleri belirtildi.


Kızların okula gönderilmesi için yaptığı çalışmalar nedeniyle Taliban’ın ölüm listesinde yer alan Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken uğradığı silahlı saldırıda başından ve boynundan vurulmuştu.

 

Yusufzay, geçtiğimiz yıl da Nobel Barış Ödülü'nün en güçlü adayları arasındaydı. Ancak ödül, geçtiğimiz yıl Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne verilmişti.

 

Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel'in vasiyeti gereği; her yıl ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara veriliyor.


Komite tarafından daha önce yapılan açıklamada bu yılki barış ödülü için toplamda 278 kişinin aday gösterildiği ifade edilmişti.


Fizik, kimya, tıp ve edebiyat dallarındaki ödüllerin sahipleri geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Nobel Tıb Ödülü ABD'li araştırmacı John O’keefe ile Norveçli araştırmacı çift May-Britt ve Edvard Moser’e verildi.


LED olarak bilinen “ışık yayan diyot” teknolojisini geliştiren Japon Araştırmacılar Isamu Akasaki ve Hiroshi Amano ile ABD'li araştırmacı Shuji Nakamura’ya ise fizik ödülü verildi.


Yüksek çözünürlüklü süper mikroskopun mucitleri olan Alman uzman Stefan Hell ile ABD'li Eric Betzig ve William Moerner Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.


Dün açıklanan Nobel Edebiyat Ödülü ise eserlerinde Nazi işgalı altındaki Fransa’dan insan manzaraları aktaran Fransız yazar Patrick Modiano’ya verildi.


Ödüller Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık tarihinde sahiplerini bulacak.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli