Fransa, Almanya ve İngiltere’den balistik füze ihracatı nedeniyle İran’a yaptırım

Haber Merkezi - Fransa, Almanya ve İngiltere’nin, İran'ın Rusya’ya balistik füze ihracatını şiddetle kınadığı bildirildi. Avrupa Birliği, bilgilerin doğrulanması halinde Tahran'a daha fazla yaptırım uygulanacağını ifade ediliyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Rusya ve İran arasındaki silah alışverişine ilişkin ortak yazılı açıklama yayımladı.

İran’ın ihracatı ve Rusya’nın İran balistik füzelerini satın almasının şiddetle kınandığı açıklamada, İran’a yönelik yeni yaptırım sinyalleri verildi.

Açıklamada, İran’ın Ukrayna’ya karşı savaşan Rusya’ya askeri desteğini arttırdığı ve bunun Ukrayna halkının acılarının derinleşmesine yol açacağı belirtildi.

"İran ve Rusya’nın kışkırttığı gerilimin Avrupa güvenliğine doğrudan tehdit oluşturduğu" kaydedilen açıklamada, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın İran’ı Rusya’ya yönelik askeri ihracatları konusunda daha önce uyardığı hatırlatıldı.

Açıklamada, İran’ın Rusya’ya balistik füze ihracatı yaptığının doğrulandığı ve üç ülkenin İran ile ikili hava hizmetleri anlaşmalarını feshetmek için harekete geçeceği ifade edildi.

İran’ın balistik füze programında ve bu füzelerin Rusya’ya transferinde yer alan kişi ve kuruluşların belirlenmesi için çalışmalar yürütüleceği belirtilen açıklamada, İran ulusal hava yolu şirketi Iran Air’ın da yeni yaptırımlar kapsamına alınacağı aktarıldı.

İran yapımı balistik füzelerin Rusya'ya taşınmasında rol oynayanları da terör listesine alınmaları için çalışmaların başlatıldığı açıklandı. 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün İran'ı, Ukrayna'ya karşı kullanmak üzere, Rusya’ya balistik füzeler sağlamakla suçlamıştı.   

Blinken "Rusya'nın balistik füze sevkiyatını teslim aldığını ve birkaç hafta içinde muhtemelen Ukrayna'da kullanacağını" belirtmişti. 

Pazartesi günü, Avrupa Birliği, İran'ın Rusya'ya balistik füze sağladığına dair istihbarat bilgileri bulunduğunu açıklamıştı.

Avrupa Birliği, bilgilerin doğrulanması halinde Tahran'a daha fazla yaptırım uygulanacağını ifade etmişti.

Batılı ülkeler Tahran'ı Rusya'ya silah sağlamaması konusunda sürekli uyarıyor.

Avrupa Birliği, Rusya'ya insansız hava aracı gönderdiği için İran'a defalarca yaptırım uyguladı.

Yaptırımlar nedeniyle Moskova, Ukrayna'ya karşı cephaneliğini korumak amacıyla, Kuzey Kore ve İran’dan silah alıyor.