Arjantin'de IMF karşıtı protesto: Halk başkanlık sarayına yürüdü
Haber Merkezi – Sri Lanka’daki halk ayaklanması ardından, yüksek enflasyon, artan yoksulluk ve borç yükü nedeniyle Arjantin’de halk cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçti. Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez "birlik" çağrısı yaptı.
Yıllık enflasyonun %60'ı geçtiği Arjantin'de hükümet karşıtı eylemler başladı. Bir süredir başkent Buenos Aires'in sokaklarda ve bulvarlarda kamp kurarak hükümetin politikalarını ve yaşanan sosyo-ekonomik zorlukları protesto eden halk, bağımsızlık günü kutlamalarında protesto yürüyüşü düzenledi. Büyük Meydan'da toplanan protestocular genel grev çağrısında bulundu.
Protestocular daha sonra cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçti. Binanın önünde tencere çalarak ve ulusal marş okuyarak eylem düzenlerken, Arjantin'in bağımsızlık günü dolayısıyla bir konuşma yapan Fernandez, "birlik" vurgusu yaptı. Arjantinli lider "Tarih bize bu değeri en zor günlerde korumamız gerektiğini öğretti" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Alberto Fernandez, döviz rezervlerinin düşük olduğu ve küresel enflasyonun yükseldiği bu dönemde ülkenin ekonomik sorumluluğa ihtiyaç duyduğunu söyledi.
On yıllardır ekonomik kriz dalgalarıyla boğuşan ülke bu yılın başında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 2018'de başarısızlığa uğrayan ekonomik programın yerine 44 milyar dolarlık yeni bir borç yapılandırma anlaşması imzaladı. Ülkede birçok kişi sıkı ekonomik politikalardan IMF'yi sorumlu tutuyor.
Başkent dolduran protestocular cumartesi günü ellerinde "IMF'den ayrıl" ve "Dışarı. Fon. Dışarı!" yazan dövizlerle yürüdü. Eylemciler hükümetten borç ödemesinin yapılmaması çağrısında bulunuyor.
Milyonlarca Arjantinli'nin aşevleri ve devlet yardımları sayesinde hayatta kalmayı başadığı belirtiliyor. Resmi rakamlara göre artan fiyatlar ve düşük ücretler ülke nüfusunun yüzde 37'sini etkileyen yoksullluğun daha da kötüye gideceğine işaret ediyor.
Önemli bir soya ve mısır üreticisi olan Arjantin, yüzde 60'ın üzerinde seyreden enflasyon, peso para birimi üzerindeki büyük baskı ve zaten düşük olan döviz rezervlerini kurutan gaz ithalat maliyetleriyle boğuşuyor.
Merkez sol başkan, iktidardaki koalisyonun yüksek yoksulluk seviyelerini ve enflasyonu hafifletmek için daha fazla devlet harcaması isteyen militan sol kanadından yükselen bir meydan okumayla karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz ay önemli iki ılımlı müttefiki Fernandez'in kabinesinden ayrıldı.
Fernandez hükümeti bir hafta önce IMF ile görüşmelere öncülük eden ve Başkan'ın yakın müttefiki olan ılımlı Ekonomi Bakanı Martin Guzman'ın ani istifasıyla kargaşaya sürüklendi. Yerine ekonomist Silvina Batakis getirildi.
İktidardaki koalisyonun sol kanadına Guzman'dan daha yakın görülen Batakis, cuma günü IMF ile görüştü ve tahvilleri aşağı çeken ve pesoyu sarsan halkçı politika değişikliğine ilişkin endişelere rağmen ekonomik istikrar sözü verdi.