Hollanda ‘kavga’ nedeniyle Türkiye’yi suçladı, Osmanlı Ocağı işaret edildi
Haber Merkezi - Hollanda’da geçen Pazar günü Türkiyeli seçmen grupları arasında yaşanan kavga nedeniyle açıklama yapan Hollanda hükümetinden bir bakan, Türkiye’yi "seçim gerilimini Hollanda’ya ihraç etmekle" suçladı.
Hükümetten yapılan açıklamada, Amsterdam’da oy verme işleminin sona erdiği sırada yaşanan olayların “kabul edilmez olduğu" belirtildi.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) kavgaya karışan Türkiyeli seçmenlerin “Hollanda vatandaşlığından çıkarılmasını ve ülkeden atılmasını” istedi.
Pazar akşamı saat 21.00 sıralarında Amsterdam’daki RAI Kongre ve Fuar Merkezi’ndeki sandıkların kapanmasına kısa bir süre kala, Türkiye kökenli seçmenler arasında kavga çıkmıştı. Amsterdam Emniyeti, olağanüstü durum ilan ederek bölgeye çevik kuvvet ekipleri sevk etmişti.
“Sandıkta şiddet ve gözdağı kabul edilemez”
Hollanda Sosyal İşler Bakanı Karien van Gennip, sandık başında çıkan olaylara ilişkin Temsilciler Meclisi’ne bilgi verdi. Gennip, RAI’deki sandık başında 300 kişinin kavgaya karıştığını söyledi.
Hollandalı bakan, farklı kesimler arasındaki kavgaya ilişkin resmi soruşturmanın devam ettiğini belirterek daha fazla ayrıntı vermedi. Kavga kültürünün, Hollanda’ya göre olmadığını vurgulayan van Gennip, “Sandıkta şiddet ve gözdağı kabul edilemez" dedi. Bakan van Gennip, Türkiye seçimlerinin çok gergin bir ortamda geçtiğini ve bu gerilimin Hollanda'ya ihraç edildiğini söyledi.
“Mektupla oy kullanılması seçeneği araştırılacak”
Oy kullanmanın temel bir hak olduğunu ve engellenemeyeceğini vurgulayan Hollandalı bakan, gerilimlerin, şiddet ve yıldırma olmaksızın, yasalara saygı çerçevesinde, "Hollanda usulü" ifade edilmesini istedi.
Van Gennip, milletvekillerinin önerisi üzerine, Hollanda’da olduğu gibi, Türkiye’deki seçimler için mektupla oy kullanılmasının mümkün olup olmayacağını araştıracağını açıkladı.
Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) Milletvekili Bente Becker de Türkiye kökenli Hollandalıların “Çok uzun süredir ve çok sık olarak Erdoğan rejimi tarafından etkilendiğini ve sindirildiğini" öne sürdü.
“Osmanlı Ocağı üyelerinin karıştığına dair işaretler var”
Becker, AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen Osmanlı Ocağı üyelerinin kavgaya karıştığı iddialarına atıfta bulundu. İktidar partisi milletvekili, “Olaylarda AK Parti’nin militan şubesine bağlı kişilerin yer aldığına dair işaretler var. Bu kesinlikle mümkün olmamalı" diye konuştu.
Aşırı sağcı PVV ise, Türkiye seçimlerinin Hollanda ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirterek, bir daha izin verilmemesini önerdi. PVV Milletvekili Machiel de Graaf, sandık başında yaşanan kavganın faillerinin “ibret için Hollanda vatandaşlığından çıkarılmasını ve ülkeden atılmasını” istedi.
Hollanda’da 7 Mayıs Pazar akşamı sona eren oy verme işlemi, 29 Nisan’dan itibaren Amsterdam, Lahey, Deventer ve Eindhoven kentlerinde kurulan sandıklarda gerçekleştirildi.
Yaklaşık 287 bin Türkiyeli seçmenin bulunduğu Hollanda’da, 146 bin 149 kişi oy kullandı. Katılım oranı, 2018’deki seçimlere göre yüzde 4,3 artarak; yüzde 50,96 olarak gerçekleşti. Bir önceki seçimlerde kayıtlı 260 bin seçmenden 121 bin 584’ü sandığa gitmişti.