Suriye krizi Brüksel'deki konferansta ele alındı
Erbil (Rûdaw) – “Suriye'nin geleceği” konulu 6. konferans Brüksel'de düzenlendi. Konferansın ikinci gününde, katılımcı ülke heyetlerinin temsilcileri birer konuşma yaparak Suriye halkına yardım sağlamanın önemini vurguladı.
55 ülke ve 22 kuruluşun temsilcilerinin katıldığı konferansta, Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunulmasına odaklanılırken, BM'nin Suriye elçisi Geer Pederson, henüz siyasi bir çözümden uzak olduklarını söyledi.
Bu yılki konferansta daha çok Suriyeli mültecilere yapılacak yardımlar üzerinde duruldu ve ülkelerin temsiliyetleri de önceki konferanslara göre daha yüksekti.
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, ABD'nin Suriye halkına 800 milyon dolarlık insani yardım sağlayacağını ancak Şam ile ilişkileri normalleştirmeyeceklerini söyledi.
Greenfield, Rûdaw için şu değerlendirmede bulundu:
"Bugünkü konuşmamda Suriye halkının sorunlarının çözümünde anahtar olan siyasi duruma değindim. Siyasi bir çözümü destekliyoruz, ancak siyasi durum çözülene kadar Suriye'nin yeniden inşası için herhangi bir destek vermeyeceğimizi ve Suriye'de olacak hiçbir şeyden sorumlu tutulmayacağımızı da açıkça belirttik. Bize göre Esad'la ilişkileri normalleştirmeden önce çözülmesi gereken bazı önemli sorunlar var."
“Önce çözülmesi gereken bazı önemli sorunlar var”
Diğer birçok ülke gibi İsveç de konferansa dışişleri bakanı düzeyinde katılmadı. İsveç Devlet Bakanı, ülkesinin Suriye halkına desteğini ve dayanışmasını dile getirdi.
Bakan Jenny Ohlisson, "Suriye halkını desteklemeye devam etmek her zamankinden daha önemli. Elbette Ukrayna krizi büyük ilgimizi çekti. Ancak Suriye halkına olan ilgimiz ve desteğimiz devam ediyor. Konferans bugün artan sayıda kişinin desteğini topluyor. İsveç olarak, dayanışmamızı güçlendirmemize ve sürdürmemize yardımcı olacak 700 milyon İsveç kronu ile Suriye halkını destekliyoruz” dedi.
Avrupa Birliği de Suriye halkına 3 milyar euroluk yardım sağlıyor, ancak Avrupa Birliği Rusya'yı Suriye konferansına davet etmedi.
AB'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Rûdaw muhabiri Zinar Şino’nun "Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak Suriye'deki siyasi duruma bakarsanız, Rusya olmadan da bir çözüm olacağına inanıyor musunuz?” sorusuna şu cevabı verdi:
"Türkiye'den İdlib'e (taşınacak) bir milyon insanı desteklemenin kesinlikle bir yolu var. Bu destek sürüyor. Şu ana kadar açık kalan tek yol olduğu için devam ediyor. Bu yolu açık tutmak için BM Güvenlik Konseyi kararını destekliyoruz. Elbette Rusya buna karşı durabilir. Ayrıca veto kullanma yetkisi de vardır. Ancak Rusya'nın bunu yapmayacağına inancım tam."