BM’den Rûdaw’a: Göçmenler asla piyon olarak kullanılmamalı

09-11-2021
Mecid Nizamedin Gıli
Mecid Nizamedin Gıli
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler BM Belarus Belarus-Polonya Göçmen
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Rûdaw muhabirinin Belarus-Polonya sınırındaki göçmenler hakkındaki sorusuna, “Bu insanlar asla siyasi bir piyon olarak kullanılmamalı. Özellikle de güçsüz ve tehlike altında bulunan insanlardan söz ediyorsak” dedi.  

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, dün gerçekleştirdiği basın toplantısında Rûdaw muhabiri Mecid Nizameddin Gili’nin sorularını yanıtladı.

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’ye yönelik suikast girişimine dair bir soruya Dujarric, “Basında okuduklarımın ötesinde kimin saldırıdan sorumlu olduğuna dair daha fazla bilgim yok. Açık olan şu ki, Irak'ın istikrarı kritik ve tüm bölgenin yararınadır” yanıtını verdi.

Sözcü Dujarric, “BM'nin tüm Iraklılara, Irak’taki siyasi partilere, sivil topluma verdiği mesaj, ülkenin birliği ve istikrarı için çalışmalarıdır. Tüm bunlar Iraklı erkek, kadın ve çocukların hak ettikleri gibi istikrar ve barış içinde yaşamalarını sağlamak içindir” dedi.

Rûdaw muhabirinin, “Çoğu Ortadoğu'dan, Kürt, Arap ve farklı bölgelerden gelen 1000'den fazla göçmenin Polonya ile Beyaz Rusya arasında sıkışıp kaldığına dair haberler var. Belarus makamları onları Polonya sınırına doğru göçe zorluyor ve Polonya güvenlik güçleri bu göçmenlere karşı göz yaşartıcı gaz ve diğer güçlerini kullanıyor. Bu konudaki raporları gördünüz mü? Tavrınız nedir?” sorusuna Stephane Dujarric şu yanıtı verdi:

“Bir süredir Polonya-Belarus sınırında yaşananlara dair raporları gözlemliyoruz. Bir dizi kritik ilke var ve sanırım Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) de bunlar hakkında konuştu. Özellikle de güçsüz ve savunmasız insanlar hakkında konuşurken, bu insanların asla siyasi piyon olarak kullanılmaması gerektiğini söylüyoruz. Bu insanlar ister sığınmacı olsun yada başka şekilde göçmen olsun. 1951 Mülteci Sözleşmesinde yer alan ve herkesin saygı duyması gereken temel ilkeler var.”

Sözcü Dujarric, “BM göçmenlere yardım için orada mı?” sorusuna da, “Bunu UNHCR ile konuşmalısınız” yanıtını verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli