Rusya’dan farklı 'Kürt devleti' açıklaması: Ekonomiyi çökertti

09-11-2018 2 Yorumlar
Kamîz Şeddadî
Kamîz Şeddadî
Etiketler Rusya Suriye Rojava ABD Türkiye
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Suriye’deki ekonomik çöküntünün nedenlerinden birinin de ABD’nin “radikal” Kürtleri destekleyerek Suriye’nin doğu ve kuzeyinde ayrı bir devlet kurma çabası" olduğunu söyledi.

 

Mariya Zaharova dün Moskova’da düzenlediği basın toplantısında ABD’nin Suriye’deki faaliyetlerinden dolayı Rusya’nın endişelerini dile getirdi. 

 

“Suriye’de ekonomik çöküntünün tek nedeni savaş değil” diyen Zaharova, “Ülkenin doğusu ile batısı arasındaki bağlantının kopması da ekonomiyi çökertiyor. ABD Suriye’nin doğu ve kuzeyinde radikal Kürt siyasetçilerle sözde ayrı bir devlet kurumu oluşuruyor. Bu nedenle ülkenin doğusu ile batısı arasındaki bağlantı kopuyor” dedi.

 

Zaharova TSK’nın Rojava’daki YPG mevzilerini bombalamasını da bu girişimlere bağladı.

 

 

Öte yandan Kafkasya ve Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Viktor Nadeyin-Rayevskiy, TSK’nın Rojava’ya yönelik operasyonlarının ABD’nin bu bölgedeki planlarını daha fazla deşifre ettiğini söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Viktor Nadeyin-Rayevskiy, “ABD, Türkiye’nin o bölgeye yönelik top atışlarını ‘kabul edelemez’ sözleriyle yorumladı. Dolayısıyla bu ABD’nin askerlerini oralardan çekmeyeceğini gösteriyor. Ama acaba ABD Kürtlerin özerklik taleplerine destek verecek mi? Şüphesiz, bu özerkliğin kendi çıkarlarına uyacağını görürlerse desteklerler” dedi.

 

Bu konuda Rusya’nın tavrını da değerlendiren Rayevskiy, “Moskova çok sınırlı bir otonomiyi destekliyor. Aslında Moskova, Türkiye’nin de Suriye’nin kuzeyini tamamen kontrol etmesini istemiyor. Ama Kürtleri ABD’den uzak tutmak için Ankara’nın kuzey Suriye’ye yönelik tehditlerine karşı sessiz kalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, daha önce de Suriye’nin kuzeyi ve doğusundaki yerel yönetimlerin başarılı olmadığını ve halkın tepkisine yol açtığını savunmuştu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 
  • 09-11-2018
    kamil
    rusya kurd insanı sizin içyüzünüzü gördü artık rusya kürtler için yok hükmündedir. bir daha hiçbir zaman rusyaya güvenmeyeceğiz.
  • 09-11-2018
    ercan
    radikal kürtler lafından sonraki aşama ne olacak merak ediyorum? hey rus kadını, nasıl rojava, pek mahabada benzemedi değil mi?