Haber Merkezi - Bu yılki Nobel Barış Ödülü, Arap dünyasındaki halk ayaklanmalarının fitilini 2011'de ateşleyen fakat diğer ülkelerdeki gibi iç savaş çıkması riskini bertaraf eden Tunus'un sivil toplum kuruluşlarına verildi.
Norveç Nobel Komitesi, ödülün Tunus Milli Diyalog Dörtlüsü'ne çoğulcu bir demokrasiye yaptıkları kararlı katkı dolayısıyla verildiğini açıkladı.
Norveç'in başkenti Oslo'da açıklama yapan Norveç Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five, "Ülke iç savaşın eşiğine gelmişken alternatif ve barışçıl bir siyasi süreç oluşturdular" ifadelerini kullandı.
Tunus'ta Zeynel Abidin bin Ali'nin devrilmesinin ardından halkın iradesinin hakim olması kurulu düzeni memnun etmemişti.
İktidardaki “İslamcı” olarak nitelenen En Nahda hareketi ise farklı kesimlerden sosyal ve siyasi güçlerle yönetimi paylaşarak ülkeye yeniden zorba bir siyasi gücün hakim olmasıyla sonuçlanabilecek bir sürecin önünü almıştı.
Kaci Kullmann Five, ödülün her şeyden önce Tunus halkının cesareti için verildiğini de beliterek, bu sürecin sosyalistlerle İslamcıların uzlaşabileceğini ve yönetimin demokratik yollarla el değiştirebileceğini gösterdiğini vurguladı.
Barış ödülünü alan Diyalog Dörtlüsü, “Tunus Genel İşçi Sendikası”, “Sanayi, Ticaret ve El Sanatları Konfederasyonu”, “İnsan Hakları Birliği” ve “Barolar Birliği”nden oluşuyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın