'El Kaide ve IŞİD Afganistan’da yeniden yapılanabilir'

Haber Merkezi - ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, radikal İslamcı örgütler olan El Kaide ve IŞİD’ın Afganistan’da yeniden yapılanmasının imkan dahilinde olduğunu söyledi.

Austin, El Kaide ve IŞİD benzeri örgütlerin yönetim boşluklarından yararlanmasının doğal olduğunu, ABD’nin bunun olması durumunda müdahale edeceğini ifade etti.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre ABD Savunma Bakanı Austin, Kuveyt ziyareti sırasında Afganistan’daki son durum hakkında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Austin, “Uluslararası kamuoyu Afganistan’da neler olduğunu izliyor. El Kaide ya da IŞİD’in yeniden bu ülkede yapılanıp-yapılanamayacağını takip ediyor. Bu gruplar, Afganistan’da Somali’de ya da yönetim zaafiyeti olan herhangi bir yerde her zaman yeniden yapılanmaya çalışırlar. Bu örgütlerin doğasında bu var” dedi.

Austin, Taliban yönetimini uyararak bunun olmasına izin verilmemesini söylediklerini de dile getirdi. ABD Savunma Bakanı, her ne kadar Afganistan’da ABD'nin askeri varlığı kalmamış olsa da ülkesinin hava gözlem imkanlarıyla bu örgütlerin yapılanmasını yakından takip edebileceklerini dile getirdi.

Anlaşma yapılmıştı

Austin, buna dair bir işaret görüldüğünde ABD’nin bölgedeki üslerde konuşlu hava gücüyle operasyon düzenleyebileceğinin de sinyalini verdi.

ABD ve Taliban arasında Şubat 2020’de varılan anlaşmaya göre, ABD askerlerinin ülkeden çekilmesine karşılık olarak Taiban’ın ülkede El Kaide ve benzeri örgütlerin yapılanmasına izin vermemesi gerekiyor.