ABD Suriye krizi için Rusya ile görüşüyor

09-09-2020
Rûdaw
Etiketler Suriye krizi ABD Rusya Görüşme
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Washington’un Suriye krizinde kabul edilebilir bir çözüm bulunması için Moskova ile çalıştığını söyledi.

Rûdaw’ın “Rusya ile ABD arasında Suriye’de siyasi sürecin değişimi konusunda yeni bir uzlaşma var mı” sorusuna “mail” üzerinden yanıt veren ABD’li yetkili, “ABD Birleşmiş Milletler Genel Konseyi’nin 2254 sayılı kararı kapsamında Suriye’deki krize kabul edilebilir bir çözüm bulmak amacıyla Rusya ile açık ve özel bir şekilde görüşmelerini devam ettiriyor. Suriye krizi ülkedeki sürekli barışın önünde engeldir” yanıtını verdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Suriyelilerin öncülük ettiği ve BM örgütünün kolaylık sağladığı süreci 2254 sayılı karar kapsamında BMGK’nin tüm üyeleri tarafından destekleniyor. Sürecin Suriye’deki kalıcı barış üzerinde etkili ve büyük bir etkisi olacak” dedi.

Anayasa yazımı süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Sözcü, sözlerine şunları ekledi:

“Anayasa yazım sürecine önem verilmesi ve özgür ve açık seçimlerin yapılması için uygun hazırlıklara önem verilmesi gerekiyor. BMGK’nin 2254 sayılı kararı Suriye krizi ve halkın istikrarı için barışçıl bir yol öneriyor.”

Yetkili, “ABD, Suriye hükümetinin İran güçleri ve İran’a yakın grupları Suriye’den çıkarmasını istiyor mu” sorusuna, “Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun her zaman dediği gibi, ‘Suriye’ye barış ve istikrar gelmesi için İran rejimi ülkedeki tüm güçlerini çekmeli” cevabını verdi.

Mike Pompeo, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “İran sadece İsrail üzerinde etkisi olan Suriye’nin güney batısından değil Suriye’nin tamamından çekilmeli” demişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli