Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı sürüyor: İki gemi daha yola çıktı

09-08-2022
Rûdaw
Etiketler Gemi Tahıl Buğday Ukrayna
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya ile savaşın tıkadığı Ukrayna limanlarından tarımsal ihracatı kolaylaştırma anlaşması kapsamında bugün tahıl taşıyan iki kargo gemisi daha Ukrayna'dan ayrıldı.

Ukrayna altyapı bakanlığından yapılan açıklamada, "Toplam 70 bin ton tarım ürünü taşıyan iki gemi Chornomorsk limanından ayrıldı" denildi.

Gemilerden birinin Türkiye gideceği, diğerinin ise Güney Kore'ye 65 bin ton mısır taşıdığı belirtildi.

AFP’nin aktardığına göre bugün duyurulan gemi kalkışlarıyla birlikte, Temmuz ayı sonlarında BM ve Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan anlaşma kapsamında toplam 12 gemi Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki üç farklı limanından ayrılmış oldu.

Dünyanın en büyük tahıl üreticilerinden biri olan Ukrayna'dan yapılan ihracat, Rus deniz ablukası nedeniyle durdurulmuştu.

Durdurma, tahıl fiyatlarının hızla yükselmesine ve özellikle zaten eksiklik yaşayan yoksul ülkelerde küresel gıda kıtlığının artmasından korkulmasına neden olmuştu.

Ukrayna'dan kalkan ilk gemi - Razoni - Pazar günü Lübnan'a yanaşacaktı. Ancak oradaki Lübnan’ın Ukrayna büyükelçiliği, alıcının sevkiyatın gelişinde beş aylık bir gecikme olduğunu öne sürerek teslimatı reddettiğini söylemişti.

Kiev, bu haftanın başlarında, her gün üç ila beş geminin limanlardan ayrılabileceğini bildirmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli