Obama'dan ‘takvim veremem’ sözü

Haber Merkezi- ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD’e hava operasyonu konusunda, takvim veremeyeceğini belirterek, “Irak’ın siyasi birliği”ne işaret etti.

Barack Obama Irak – Şam İslam Ordusu (IŞİD) örgütünün mevzilerinin vurulmasının ardından bugün kameraların karşısına geçti.

Beyaz Saray'ın bahçesinde yaptığı konuşmada,  "Odağımız Irak hükümetinin kurulması. Hükümet olmazsa birleşik çaba göstermek mümkün olmaz. Biz hava saldırısı yaparız ama bu kesin çözüm değil. Çözüm Iraklılarda" dedi.

Birçok TV kanalının canlı verdiği açıklamasında Obama'ya hava operasyonunun bitiş tarihi de soruldu. ABD Başkanı, bu konuda şunları söyledi:

"Bir takvim veremem çünkü ABD'nin personeli risk altında olursa yükümlülüğüm onların korunmasıdır. Ama büyükelçilik ya da konsolosluğumuz yakın zamanda taşımıyoruz. Bu bölge için bir gösterge. Personelin güvende olmasını sağlamaya calışacağız." 

ABD Başkanı, insani krizin çözümünde Fransa ve İngiltere'nin de devreye gireceğini duyurdu. 

Bilindiği gibi, IŞİD’in, en son Musul’un Şengal ve Mahmur ilçelerini işgal ederek terör estirdikten sonra, Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’e ilerlemesi üzerine, ABD savaş uçakları dün operasyon başlatmıştı.

Kürt silahlı güçleriyle IŞİD arasında bazı noktalarda çatışmalar devam ediyor.