Taliban, İran sınırında gümrük kapısını ele geçirdi

09-07-2021
Rûdaw
Etiketler Taliban İran Afganistan
A+ A-

Haber Merkezi - Taliban, Afganistan'ın batısındaki önemli bir sınır kasabasının ve İran sınır kapısının yakınındaki bir gümrük tesisinin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

Taliban yanlısı sosyal medya siteleri silahlı savaşçıların İran sınırına yakın batı Herat eyaletindeki İslam Kala kapısına doğru ilerleyen fotoğraflarını ve videolarını yayınladı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mujahit, "Herat vilayetinin İslam Kala kapısı İslam Emirliği'nin (Taliban) mücahidlerinin eline geçti" dedi.

Bu gelişme Afganistan'ın gümrük departmanı tarafından da doğrulandı.

Tacikistan ve Türkmenistan sınırındaki kapılardan sonra bu, Taliban'ın ele geçirdiği üçüncü büyük sınır kapısı oldu.

Bu arada Afganistan Savunma Bakanlığı, son 24 saat içinde çeşitli terörle mücadele operasyonlarında 100'den fazla Taliban militanının öldürüldüğünü duyurdu.

Afganistan Devlet Başkanı Mohammad Ashraf Ghani, dün yaptığı bir konuşmada barış yapmayı reddeden herhangi bir kişi veya grubun isyancı olarak kabul edileceğini belirtmişti.

 Taliban kontrol ettiği alanları genişletti

Şiddetli çatışma savaşın parçaladığı ülkede 30.000'den fazla insanı yerinden ederken, Afgan hükümeti İran'ın Perşembe günü Tahran'da bir Afganlar arası barış görüşmesine ev sahipliği yapmasını memnuniyetle karşıladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Mayıs ayında Afganistan'daki tüm askerleri 11 Eylül'de çekmeyi planladığını duyurmuş ancak dün ABD ordusunun planlanandan önce yani 31 Ağustos'a kadar çekileceğini söylemişti.

Ancak, ilk duyurudan bu yana, Taliban 100 ilçenin kontrolünü ele geçirdi ve bunların toplamı neredeyse 200'e ulaştı.

Kabil, İran ile resmi ticaretinin çoğunu İslam Kala gümrük kapısı üstünden gerçekleştiriyor. Söz konusu sınır şehri, bu nedenle stratejik bir önem taşıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli