KDP-İ Genel Sekreteri: İran Kürtleri katletmeye devam ediyor

Erbil (Rûdaw) – İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) Genel Sekreteri Mustafa Hicri, İran İslam Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden beri önemli Kürt şahsiyetleri hedef haline getirerek katlettiğini söyledi. 

KDP-İ eski Genel Sekreteri Abdurrahman Kasımlo, katledilişinin 30’uncu yıl dönümünde Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen etkinlikte anıldı. 

Anma etkinliğinde konuşan Mustafa Hicri, “İran İslam Devleti kurulduğu günden beri önemli Kürt şahsiyetleri hedef haline getirip katlediyor” dedi. 

Hicri, “İran bölgede huzursuzluğun kaynağı haline gelmiştir. Kendi iktidarını güçlendirmek için Kürt lider ve aktivistlerin sesini kesmeyi ve onları idam etmeyi alışkanlık haline getirmiştir” şeklinde konuştu. 

Şimdiye kadar partilerine mensup 300 kişinin İran tarafından idam edildiğini belirten Musfata Hicri, “Biz halkımıza ve üyelerimize karşı bu saldırılara karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanmayı doğru buluyoruz” ifadelerini kullandı. 

Dr. Kasımlo kimdir?

1930 yılında, Urmiye’nin Kasımlo kasabasında doğan Dr.Kasımlo, Yüksek öğrenimini Prag ve Paris’te tamamladı.

1961-1976 yılları arasında Prag Ekonomi Fakültesi’nde öğretim üyeliği yaptı.

Dr. Kasimlo, 1970 yılında KDP-İ yönetimine girdi. Kısa bir süre sonra ise partinin genel sekreterliğine getirildi.

Dr. Kasimlo “Kürtler ve Kürdistan” adında çeşitli dillere çevrilmiş bir araştırma kitabı ile çok sayıda bilimsel araştırma ve incelemeye imzası bulunuyor.

Türkçe de dahil 6 yabancı dil bilen Kürt lider, 13 Temmuz 1989 yılında İranlı Hükümet yetkilileri ile görüşme yapmak üzere gittiği Avusturya’nın başkenti Viyana’da, İran ajanlarınca pusuya düşürülerek öldürüldü.

20 Temmuz günü, Paris'te düzenlenen bir törenle, Pere Lachaise Devrim Şehitleri Mezarlığı'nda toprağa verildi.