AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİNDE BİR KÜRT ADAY: Barikan İsmail

Erbil (Rudaw) – Avrupa Parlamento seçimlerinde bugün son gün. 27 AB ülkesinde seçmenler temsilcilerini belirlemek için 6-9 Haziran tarihleri arasında sandığa gidiyor. Seçimlerde 5’i kadın 7 Kürt aday oldu.

Danimarka'da adaylığını açıklayan 4 Kürt adaydan en popüleri Moderatan Parti'nin listesinden aday gösterilen Barikan İsmail.

Barikan İsmail, 1987 yılında Rojhılat’ın Şino kentinden bir baba ile Güney Kürdistan’ın Riwandiz kentinden bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aalborg Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bölümü'nde öğretim görevlisi olan İsmail, danışmanlık yapıyor ve uluslararası konferanslara konuşmacı olarak katılıyor.

Barikan 11 yaşından beri Danimarka'da yaşıyor. Sosyoloji ve İşletme alanında lisans diplomasına ve  organizasyon ve strateji alanında yüksek lisans derecesine sahip. Lead the Talent programında geleceğin lideri seçildi.

Rûdaw TV’nin Diaspora programına Skype üzerinden katılan Barikan, Danimarka'daki Kürt seçmenin sandığa gitmesinin önemli olduğunu söyledi.

Barikan İsmail, Avrupa'da demokrasinin tehdit altında olduğunu ve Kürt oylarının demokrasinin güçlenmesinde etkili olacağını dile getirdi.

"Dengeyi sağlamak istiyoruz"

Barikan İsmail, sağ ve solun Avrupa’da güçlenmesine dikkat çekerek, şunları söyledi:

" Avrupa'da sağ ve sol yükselişte ve biz ılımlı bir partiyiz. Partimiz ne sağ ne de sol. İki yöntem arasında bir denge kurmak istiyoruz. O halde bu politikayı tüm Avrupa'da olduğu gibi Danimarka'da da uygulayalım. Dolayısıyla Ilımlılarla oy vermek bu dengeyi sağlayacaktır."

"Kürtlerin katılımı önemli"

Barikan İsmail Avrupa’nın giderek yaşlanması ile bağlantılı  ailerin sosyal sorunları ve çözüm yollarına ilişkin ise görüşlerini şöyle anlattı:

"Sağın güçlenmesi ve demokrasiye yönelik tehdidin artması sosyal ve ekonomik sorunların ortaya çıkmasının temel nedeni. Bu yüzden bu insanlar, olası bir çözüm için özellikle göçmen karşıtı, aşırılıkçı bir politikanın uygulanması gerektiği konusunda onlara (sağ) oy veriyorlar.

Dolayısıyla bu dengeyi koruyabilmek için Danimarka ve tüm Avrupa ülkelerindeki Kürt diasporasının seçimde sandığa giderek oy vermesi çok önemli.

Burada yabancıların hayatı önemli ve birçoğu özellikle sosyal medya üzerinden  bana destek oluyor.”

Kürt adaylar

Avrupa Birliği'nin (AB) 27 üye ülkesinde 6-9 Haziran tarihlerinde, birliğin ana yasama organı olan Avrupa Parlamentosu'nun (AP) yeni üyelerinin belirlenmesi için sandığa gidiyor.

Adaylar seçim kampanyalarında daha çok çevre sorunları,  iklim değişikliği ve Paris Anlaşmasının uygulanmasına ağırlık  verdi.

Avrupa genelinde 7 Kürt aday oldu. İsveç'te Sosyal Demokratlar listesinde Evin İncir ile Diana Gaffur, Danimarka'da Hediye Temiz, Barikan İsmail; İbrahim Benli, Taner Genç ve  Almanya'da ise Özlem Demirel Sol listeden aday.