Haber Merkezi - UAD'da Almanya'yı, İsrail yardımı ve soykırımla suçlayan Nikaragualı avukat Daniel Mueller, "Bir yandan Filistinlilere havadan insani yardım, diğer yandan da İsrail'e onları öldürmek ve yok etmek için kullanacağı askeri teçhizatı sağlamak... Gerçekten de rezil bir durum" değerlendirmesinde bulundu.
Nikaragua ve Almanya, Birleşmiş Milletler'in en üst düzey yargı mercii konumundaki lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) karşı karşıya geldi. Managua yönetimi, mahkemede, Berlin'in Gazzelilere yardım gönderirken aynı zamanda İsrail'e silah sağlamasının "rezilce" olduğu değerlendirmesinde bulundu. Almanya ise Nikaragua’nın tüm iddialarını reddettiğini ve başvurusunu da "aşırı ön yargılı" bulduğu yorumunu yaptı.
Nikaragua'nın, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "İsrail'in Gazze'deki soykırımını desteklediği" gerekçesiyle Almanya aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı dava Lahey'de başladı.
Davanın ilk gününde Nikaragua, Berlin'in İsrail'e silah ve diğer yardımlarda bulunmasını engellemek üzere yargıçların acil önlem almasını talep etti.
İki gün sürecek duruşmalarda, Nikaragua'nın dava sonuçlanana kadar geçecek süreçte 'telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkmaması için Divan'dan, Almanya aleyhine hükmetmesini talep ettiği ihtiyati tedbir talepleri de ele alınıyor.
Orta Amerika ülkesinin avukatları Almanya'nın İsrail'e silah sağlayarak Holokost'un (Yahudi soykırımı) ardından oluşturulan 1948 Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğini savundu.
Mahkemede, Nikaragua'nın avukatlarından Daniel Mueller, "Bir yandan Filistinli çocuklara, kadınlara ve erkeklere hava yoluyla insani yardım sağlamak, diğer yandan da onları öldürmek ve yok etmek için kullanılan askeri teçhizatı sağlamak... Gerçekten de acınası bir bahane." ifadelerini kullandı.
"Gazze'deki soykırım insanların gözü önünde gerçekleşiyor"
Nikaragua'nın UAD'daki açılış konuşmasını Lahey Büyükelçisi Carlos Jose Argüello Gomez yaptı.
Gomez, duruşmadaki sunumunda uluslararası hukukun birçok kuralının ihlalinin yanı sıra Gazze'de soykırım işlendiğini ve bunun insanların gözü önünde gerçekleştiğini dile getirdi.
Argüello Gomez, İsrail'i, özellikle Gazze'de yaşayanlar başta olmak üzere "Filistinliler üzerinde silah endüstrisinin ürünlerini test etmekle" suçladı.
"İsrail'in güvenliğini varlık sebebi olarak gören Almanya'nın uluslararası hukuka uyma ve soykırıma destek olmama" yükümlülüğü bulunduğunu belirten Gomez, buna karşın, Almanya'nın İsrail'e silah göndererek "Gazze'deki soykırımı kolaylaştırdığı" suçlamasında bulundu.
"Nikaragua, Filistin halkı adına hareket etmektedir"
Büyükelçi Carlos Jose Arguello Gomez, "Almanya meşru müdafaa ile soykırım arasındaki farkı ayırt edemiyor gibi görünüyor." sözleriyle Berlin'e tepki gösterdi.
Gomez, Filistin'de soykırım dahil uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerinin yaşandığı değerlendirmesinde bulunarak, "Önümüzdeki dava, yüz binlerce insanın yaşamı ve refahı ve hatta bütün bir halkın yok edilmesiyle ilgili önemli olayları içermektedir." dedi.
Nikaragua hükümeti ve halkının, askeri müdahaleye karşı verdiği mücadele nedeniyle Filistin halkına özel sempati duyduğunu söyleyen Argüello Gomez, Nikaragua'nın da askeri müdahalelere ve saldırılara maruz kaldığını anımsattı.
Argüello Gomez, "Mevcut durumda Nikaragua sadece kendi adına değil... modern tarihin en yıkıcı askeri eylemlerinden birine maruz kalan Filistin halkı adına hareket etmektedir." ifadesini kullandı.
Büyükelçi Argüello Gomez, UAD'nin 26 Ocak'ta İsrail'in Gazze'de soykırım suçu işlemiş olabileceği yönündeki kararının ardından, Almanya'nın Gazze'deki savaşında İsrail'e yardım etmeyi durdurma yükümlülüğü olduğunun altını çizdi.
"Soykırımı önleme yükümlülüğü, soykırımın işlenmekte olduğu açıkça ortaya çıktığında doğar." diyen Argüello Gomez, Almanya'nın ise bugüne kadar İsrail'e askeri yardım sağlamaya devam ettiğine dikkati çekti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın