ABD askerinin Suriye'den çekilmesini talep eden tasarıya ret

09-03-2023
Etiketler ABD Suriye Matt Gaetz
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Temsilciler Meclisi'nde Amerikan askerinin 6 ay içerisinde Suriye'den çekilmesini içeren yasa tasarısı reddedildi.

Cumhuriyetçi Matt Gaetz'in sunduğu ve Biden'ı tüm Amerikan askerlerini Suriye'den çekmeye çağıran yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde oylandı. Tasarı 103 "evet" oyuna karşı 321 "hayır" oyuyla reddedildi.

Tasarının sahibi Gaetz Suriye'de oluşan karmaşık denklemi, Suriye hükümetinin kendi halkına ateş açmasıyla başlayan olaylarda Körfez ülkelerinin muhalefete verdiği desteği hatırlattı.

Gaetz, İran'ın da Suriye'yi desteklemekle kalmayıp Hizbullah'ı da sahaya sürdüğünü ve Suriye'yi işgal ettiğini kaydetti. Gaetz, Rusya'nın da devreye girerek bu sayede Doğu Akdeniz'e inmek suretiyle tabloyu daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi.

Gaetz, Demokmratik Suriye Güçleri ve YPG’yi kastederek, "Bütün bunların üstüne Suriye'ye savaş ilan eden Kürtler ortaya çıktı ve durumu daha da karmaşık hale getiren ise Kürtlerin NATO müttefikimiz Türkiye ile de çatışma halinde olması" ifadelerini kullandı.

ABD'nin 2015'te Suriye'deki "karmaşaya" dahil olduğunu ve burada Amerikalıların hayatlarını kaybettiğini belirten Gaetz, aynı zamanda bu kapsamda milyarlarca dolar harcandığını vurguladı.

Gaetz ayrıca bu ortamda IŞİD’in varlığı ve yokluğu arasında 900 Amerikan askerinin olduğuna ve bu görev süresinin kısa zamanda biteceğine inanmadığını belirtti.

Tasarıya karşı çıkan Cumhuriyetçi Gregory Mix de, Suriye'de kalıcı olarak kalmayı desteklemese de karar için henüz çok erken olduğunu ve geri çekilmenin ortaklarına yüz çevirmek olacağını söyledi.

Tartışma, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley'nin Rojava ve Suriye’de ABD birliklerini denetlemek için 4 Mart'ta yaptığı ziyaretin ardından başladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli