Kürt göçmen Dublin Sözleşmesi’ne takıldı

Stockholm/Budapeşte (Rûdaw) – İsveç’e iltica etmek için giden bir Kürt genci, sınırdışı edilip Macaristan’da cezaevine atıldı.

 

Dublin Sözleşmesi’ne göre, sığınma başvurusunda bulunan kişinin değerlendirmesinden, Avrupa Birliği (AB) sınırlarına giriş yaptığı ülke sorumlu.

 

İsveç, sözleşme gereği, başvurusu kabul edilmeyen bazı sığınmacıları Macaristan’a iade etti. Sözleşmenin uygulandığını İsveçli kaynaklar doğrulamasa da bir Kürt gencinin bu uygulamaya tabi tutulduğu ortaya çıktı.

 

Rûdaw’a konuşan Beşdar Caf (27), 26 Kürt aileyle birlikte Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de tutuklu bulunduğunu, Yunanistan ya da Türkiye’ye iade edilme ihtimallerinin olduğunu söyledi.

 

Beşdar Caf, üç kafile şeklinde Macaristan’a getirildiklerini anlattı.

 

9 ayda Erbil’den Stockholm’e gidebilen Caf, birkaç saat içinde buradan sınırdığı edilip Budapeşte’ye gönderilmiş.

 

Beşdar, “Kaçakçı Süleymaniye’de program hazırladı. Beni Erbil’de uçağa bindirip İstanbul’a gönderdi. Oradan da bir Yunan adasına geçtik. Daha sonra ise Macaristan’a ulaştık” sözleriyle serüvenini anlattı.

 

Farklı yollarla İsveç’te iltica başvurusunda bulunan Beşdar, kısa süre sonra gerçeğin ortaya çıkmasıyla Macaristan’a gönderiliyor.

 

“Cezaevi koşulları çok kötü”

 

Beşdar, “7 kişiye bir öğünlük yemek veriliyor. İçtiğimiz su çok kirli. Yıkanabileceğimiz bir yer yok, kendimizden tiksiniyoruz burada. Gece de fare ve sıçanlardan uyuyamıyoruz. Şikayetimizi dile getirdiğimizde kötü muamele görüyoruz. Bazen elektirkli copla dövüyorlar bizi” sözleriyle içinde bulundukları şartları anlatıyor.

 

Her şeyin parayla olduğunu söyleyen Caf, “Şu an sizinle yaptığım telefon görüşmesi bile ücrete tabi” dedi.

 

Kürt göçmen, bulundukları cezaevinde çok sayıda intihar girişimi yaşandığını aktardı.

 

İnsan hakları örgütü olan Helsinki Komitesi üyesi Julia Ivan, Budapeşte’de tutulan sığınmacıların içinde bulundukları şartlar karşısında şok yaşadıklarını söyledi.

 

Resmi kayıtlara göre Macaristan’dan AB ülkelerine giriş yapan ve yakalanıp Macaristan’a sınırdışı edilen sığınmacı sayısı 1387.

 

80 bin kişiye sınırdışı

 

2015’te İsveç’e 163 bin göçme sığınma başvurusu yaptı. İsveç, Avrupa’da nüfusuna oranla en fazla sığınma başvurusu yapılan ülke oldu.

 

Geçen yıl değerlendirilen 58.800 başvurudan yüzde 55’inin kabul edildiği açıklandı.

 

İçişleri Bakanı Anders Ygeman Charter, Ocak ayında yaptığı açıklamada, uçaklarla birkaç yıl içinde bu göçmenleri sınır dışı edeceklerini belirterek, “Şu anda 60 bin kişiden söz ediyoruz. Ama bu sayı 80 bin’e çıkabilir” demişti.

 

İsveç’e geçen yıl ebeveynleri olmayan toplam 35.400 çocuğun sığınma başvurusu yaptığı belirtiliyor.