CENTCOM Komutanı, DSG’nin kontrolündeki kamp konusunda uyardı!

09-02-2021
Etiketler CENTCOM Kenneth McKenzie ABD Rojava DSG IŞİD El Hol Kampı
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, “Koalisyon güçleri DSG operasyonlarını destekliyor ve DSG'nin bağımsız çalışmasını sağlamak için yeteneklerini geliştiriyor” dedi.

CENTCOM Komutanı McKenzie, Ortadoğu Enstitüsünün "MEI-CENTCOM Yıllık Konferansında" konuştu.

McKenzie, Suriye'de yaşanan iç savaş, insanların uzun vadede yerlerinden edilmesi, İran'ın kötü etkisi, Rusya'nın müdahalesi ve NATO müttefiki Türkiye'nin güvenlik endişelerinin yanı sıra koronavirüs salgınında IŞİD'in kalıcı yenilgisini gerçekleştirmek için koalisyon çabalarına zemini oluşturduğunu söyledi.

Koalisyon güçlerinin Suriye'nin güneybatısındaki An-Tanf garnizonunda ve ayrıca Demokratik Suriye Güçleri ile birlikte IŞİD'e karşı mücadelesine devam ettiğini belirten Orgeneral Kenneth McKenzie, “Koalisyon güçleri SDG operasyonlarını destekliyor ve DSG'nin bağımsız çalışmasını sağlamak için yeteneklerini geliştiriyor” diye konuştu.

Hol Kampı uyarısı

Rojava’nın Haseke kentinde DSG’nin kontrolü altındaki cezaevlerinde 2 bini yabancı savaşçı olmak üzere 10 bin IŞİD’linin bulunduğunu aktaran McKenzie, IŞİD’lilerin bu derme çatma yerlerde "kendi kendini yönettiğini" söyledi.

Asıl kaygısının Irak ve Suriye içindeki mülteci kampları olduğunu ifade eden McKenzie, "Halen El Hol kampında çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 62 bin mülteci var ve durumları oldukça kötü. Burada kalanların yarısı 12 yaşının altında, üçte biri ise 5 yaşının altında. Kısa dönemde, bunlara yönelik Covid-19 ve kolera salgını gibi insani kriz riski var. Uzun dönem riski ise bu nüfusun sistemli bir şekilde IŞİD ideolojisine maruz kalmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

McKenzie, Irak ve Suriye'deki mülteci sorununa acil çözüm bulunmadan IŞİD’i gerçek manada yenmenin mümkün olmayacağını kaydetti.

“Bölgenin en büyük sorunu İran”

Bölgedeki en büyük sorunun İran olduğunu belirten McKenzie, ABD'nin caydırıcılık konusunda Tahran'a karşı net bir duruş sergilediğini dile getirdi.

İsrail ile Arap ülkelerinin ilişkileri normalleştirme sürecinin İran ile mücadeleye bakan yönlerine değinen McKenzie, "Arap ülkeleri ile İsrail arasındaki gerginliğin azalması, istikrara yönelik ortak tehdide (İran) karşı daha fazla sayıda ortağımızı bir araya getirmek için bize stratejik bir fırsat sundu" dedi.

İran'ın da önünde bölge istikrarını tehdit etmemek gibi bir seçenek olduğunu belirten McKenzie, "Açıkçası, birçok Arap ülkesi, seçeneklerini ölçüp tarttı ve İran'ın istikrarsızlık taktiklerine karşı İsrail ile yakınlaşmayı tercih etti" şeklinde konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, 12 Haziran'da Washington'da İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalamıştı.

Daha sonra ise Fas ve Sudan İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararı almıştı.

ABD Savunma Bakanlığı daha önce ABD Avrupa Kuvvetleri (EUCOM) Komutanlığının görev bölgesinde bulunan İsrail'i 15 Ocak'ta CENTCOM görev bölgesine dahil etmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli