İlham Ahmed: ABD ve Fransa sınır bölgelerine asker yerleştirebilir
Haber Merkezi – Rojava Özerk Yönetimi yetkililerinden İlham Ahmed, Türkiye destekli SMO ile DSG arasındaki çatışmayı durdurma çabaları kapsamında ABD ve Fransa birliklerinin Rojava’daki sınır bölgesini güvence altına alma konusunda görüşmeler yapıldığını söyledi.
Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları Aralık 2024’ten Kasım’dan beri Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki bölgelere saldırılar düzenliyor.
DSG ile SMO arasında Tişrin Barajı ve Karakozak Köprüsü civarında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri de bölgeyi ağır topçu atışları ve savaş uçaklarıyla bombalıyor.
Fransız TV5 Monde'a televizyonuna konuşan İlham Ahmed, "ABD ve Fransa gerçekten de tüm sınırı güvence altına alabilir. Askeri koalisyonun bu sorumluluğu üstlenmesine hazırız” dedi.
Ahmed, "Fransızlardan, silahsızlandırılmış bölgenin güvenliğini sağlamak, bölgeyi korumamıza yardımcı olmak ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak için sınıra asker göndermelerini istiyoruz” diye konuştu.
"Fransa Türkiye'yi sınırda varlığını kabul etmeye ikna ederse barış sürecini başlatabiliriz” diyen Ahmed, "Önümüzdeki haftalarda her şeyin çözüleceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.
ABD ve Fransa’nın tutumu
Washington, silahlı grupların Şam'a ilerlemesi ve Esad'ı devirmesiyle çıkan çatışmaların ardından Türkiye destekli gruplarla DSG arasında ateşkes çabalarına arabuluculuk ediyor.
Ankara, YPG'nin Türkiye'nin taleplerini karşılamaması halinde, Rojava’ya sınır ötesi bir harekât düzenleyeceği uyarısında bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen hafta başında yaptığı açıklamada, Paris’in DSG’yi terk etmeyeceğini söyledi.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Paris'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, "Suriye Kürtleri bu siyasi geçişte yerlerini bulmalı. Bunu onlara borçluyuz çünkü onlar IŞİD’e karşı bizim silah arkadaşlarımızdı" dedi.
Barrot, “Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerinin güvence altına alınmasının yanı sıra (Suriye) Kürtlerinin güvenlik çıkarlarının ve ülkelerinin geleceğinin inşasına tam katılım haklarının sağlanması için çabalarımızı sürdüreceğiz” açıklamasını yaptı.
Blinken, ABD ve Türkiye açısından meşru bir güvenlik çıkarı olması nedeniyle SDG güçlerinin 10 binden fazla tutuklu DEAŞ militanını koruma görevini sürdürmesinin hayati önem taşıdığını söyledi.
Blinken, "Bu geçişi yönetmek için müttefikimiz Türkiye ile çok yakın bir şekilde çalışıyoruz... Bu biraz zaman alacak bir süreç" dedi.
ABD'nin Suriye'de yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor ve bu askerler DEAŞ'ın yeniden canlanmasını önlemek için SDG ile birlikte çalışıyor.
Fransız bir yetkili, Fransa'nın daha önce SDG'ye verdiği destekten bu yana sahada düzinelerce özel kuvvet bulundurduğunu, Paris'in de silah ve eğitim sağladığını söyledi.