Göçmen krizi: Polonya Belarus'u ‘provokasyon’la suçladı, Litvanya OHAL ilanına hazırlanıyor

08-11-2021
Etiketler Polonya Belarus Provokasyon
A+ A-

Haber Merkezi - Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Piotr Wawrzyk, yaşanan göçmen krizi nedeniyle Belarus'un sınırda “provokasyona hazırlandığını” söyledi. Belarus'un sınırdaşlarından olan Litvanya ise sınıra binlerce asker gönderdii. Ayrıca ülkede olağanüstü hal ilanı da gündemde.

Polonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Wawrzyk, kamu radyosuna yaptığı açıklamada, Belarus'tan Polonya'ya geçmek isteyen çok sayıda sığınmacının yer aldığı görüntülerin sosyal medyada yayınlamasıyla ilgili Belarus hükümetini suçladı.

Polonya-Belarus sınırındaki durumun ağırlaşabileceğine dikkati çeken Wawrzyk, "Belarus makamları sınırdaki durumu tırmandırmaya çalışıyor. Son günlerdeki gelişmeler, ölümle sonuçlanabilecek büyük bir olay yaratmak istediklerini gösteriyor" dedi.

Yüzlerce sığınmacının Polonya-Belarus sınırına doğru yürüdüğü haberini doğrulayan Wawrzyk, "Polonya makamları da benzer bilgilere sahip. Muhtemelen zorla sınır geçişi planlanıyor. Polonyalı yetkililer duruma orantılı cevap verecek” diye konuştu.

Öte yandan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'nin ilgili bakanlarla bugün kriz toplantısı yapacağı belirtildi. Polonya Savunma Bakanlığının resmi Twitter hesabından da sınırda yaşanan sığınmacı hareketliliğini gösteren videolar paylaşılarak, güvenlik güçlerinin sınırı geçmeye çalışan sığınmacılara engel olduğu kaydedildi.

Sosyal medyada daha önce de Belarus'ta sığınmacıların kitleler halinde karayolu üzerinden Polonya sınırına doğru yürüdüğünü gösteren görüntüler paylaşılmıştı. Polonya ise sınırlarını korumak için ek asker görevlendirdiğini duyurmuştu. Sınıra konuşlandırılan asker sayısı Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre 12 bini geçiyor.

Litvanya’da olağanüstü hal ilan edilebilir

AB üyesi olan komşu Litvanya da sınıra sığınmacı geçişine engel olmak için ek birlikler gönderildiğini duyurdu. Litvanya İçişleri Bakanı Agne Bilotaite bugün düzenlediği basın toplantısında gönderilen asker sayısı ve askerlerin nereye konuşlandırılacağı konusunda güvenlik gerekçesiyle bilgi vermedi. Bilotaite sınır bölgesinde olağanüstü hal ilan edilip edilmeyeceğini ise bakanlar kurulunun değerlendireceğini belirtti. İlerleyen saatlerde ise İçişleri Bakanlığının ülkede olağanüstü hal ilan edilmesini önerdiği bildirildi.

Ne olmuştu?

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, 6 Temmuz’da yaptığı konuşmada, Belarus’un Avrupa Birliği (AB) ile Geri Kabul Anlaşması’nı askıya alma sürecini hatırlatarak, Rusya ve Belarus’a yönelik AB’nin “tutumu”ndan sonra artık savaştan kaçan insanları kendilerinin alamayacağını ifade etmişti.

Avrupa’ya gitmek üzere Belarus’a gelen ve aralarında çok sayıda Kürdün de bulunduğu mültecileri ülkede tutmayacaklarını söyleyen Lukaşenko, "Polonya, Litvanya, Letonya, Ukrayna ile sınırlarımızı kapatacağımızı ve Afganistan, İran, Irak, Libya, Suriye, Tunus’tan gelen mülteciler için ‘yerleşim yeri’ hale geleceğimizi düşünenler yanılıyorlar. Biz, hiç kimseyi tutmayacağız. Onlar bize gelmiyorlar, aydınlanmış, sıcak, rahat Avrupa’ya gidiyorlar" demişti.

AB ise, Belarus yönetimini Irak gibi ülkelerden gelen sığınmacıları Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına göndererek, “düzensiz göçü araç olarak kullanmak ve Birliği bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmakla” suçluyor.

İki ülke arasında sıkışan sığınmacılar soğuk hava koşulları ve yetersiz beslenme nedeniyle hayati risk altında bulunuyor. Son 2 ayda, yaklaşık 10 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar’da tıbbi acil durum müdürü olan Crystal van Leeuwen, geçen hafta Guardian’a, göçmenlerin iddialarına ve uluslararası korumaya saygı duyulması için STK’lerin acilen güvenli bölgeye erişmeleri gerektiğini söylemişti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli