Biden’dan SİHA saldırıları hakkında yeni yeni adım; Suriye ve Irak detayı

08-10-2022
Etiketler Joe Biden ABD SİHA CİA Suriye Irak
A+ A-

Haber Merkezi – ABD Başkanı Joe Biden’ın, sivil yaşamları korumaya daha fazla öncelik veren yeni bir terörle mücadele stratejisinin bir parçası olarak silahlı insansız hava araçlarının savaş bölgeleri dışında kullanımını kısıtlayan yeni bir kılavuz yayınladığı öğrenildi.

New York Times'ın üst düzey bir Biden yönetimi yetkilisine dayandırdığı habere göre Beyaz Saray, cuma günü çatışma bölgelerinde SİAHa saldırılarının onayının Başkan Biden'ın onayını gerektireceği yönündeki planı Pentagon ve CIA'e gönderdi.

Yeni kılavuz, ABD politikalarını eski Başkan Donald Trump’ın daha düşük düzeyli yetkililere ölümcül saldırılar başlatırken daha fazla hareket alanı sağlayan daha hoşgörülü kurallarını tersine çeviriyor.

Plan kapsamında SİHA’larla yapılan saldırılar ve indirme operasyonları azaltılacak. Böylece şüphelenilen üst düzey liderlerin öldürülecekler listesine eklenmesinde son onayı Biden verecek.

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde bu politika, daha çok çatışma bölgelerinde sahadaki ABD'li yetkililerin ve CIA'in kararını gerektiriyordu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Liz Sherwood-Randall, “Başkan Biden’ın terörle mücadele konusundaki resmi rehberliği, yönetimini Amerikalıları gelişen küresel terör tehditlerine karşı koruma konusunda çevik ve çevik olmaya yönlendiriyor” dedi.

Biden yönetiminin aldığı karar doğrultusunda Afganistan, Somali, Yemen ve Pakistan'da düzenlenecek drone saldırılarına veya indirme operasyonlarına kısıtlama getirilecek.

Ancak söz konusu karar Irak ve Suriye'de geçerli olmayacak. ABD, her iki ülkede de konvansiyonel savaş yürüttüğünü belirtmesi sebebiyle buradaki hava saldırılarını veya indirme operasyonlarını sahadaki ABD'li yetkililerin inisiyatifine bırakacak.

ABD’li yetkililer, kılavuzun, ABD güçlerinin Rojava’da Suriye hükumerinin kontrol ettiği nadir bölgelerden birinde geçtiğimi Perşembe günü düzenlediği indirme operasyonu ile yine Suriye’deki üç üst düzey IŞİD’li lideri öldürmesinden hemen sonra geldiğini söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli