Rûdaw’a konuşan AP Milletvekili: İranlı kadınlarla dayanışma göstermek önemli

08-10-2022
Rûdaw
Foto: Video alıntısı / Rûdaw
Foto: Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler AP Jina Emini İran AB
A+ A-

Haber Merkezi - Avrupa Parlamentosu Perşembe günü, Jina Emini'nin İran’da ahlak polisi tarafından gözaltında tutulduğu sırada öldürülmesinin ardından İran'daki gelişmeleri ve ardından ülkenin eyaletlerinde patlak veren protestoları değerlendiren bir kararı kabul etti.

Milletvekilleri, Emini'nin ölümünü ve İran güvenlik güçlerinin protestoculara karşı şiddet kullanmasını kınayarak, AB'yi İran'a yaptırım uygulamaya çağırdı.

Salı günü İran'daki protestocularla dayanışma amacıyla Avrupa Parlamentosu'na hitaben yaptığı konuşmada saçını kesen Irak doğumlu İsveçli parlamenter Abir al-Sahlani Rûdaw’a kararın önemli olduğunu çünkü hayatlarını riske atan göstericilere "borçlu" olduklarını belirterek, “İran'ın kadınları ve kızları özgürlüğü, demokrasiyi, insan haklarını hak ediyor” dedi.

Sehlani, Rûdaw muhabiri Zinar Şino’ya verdiği demeçte, “İranlı kadınlar bağırarak ve özgürlük için nihai bedeli ödeyerek sokaklara çıkıyorlar. İran'daki kadınlar için mücadele önemli. Onlar da eşit derecede önemli” dedi.

Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü Salı günü yaptığı açıklamada, 16 Eylül'de İran'da ülke çapında patlak veren protestolardan bu yana en az 154 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Örgüt, İran'ın Kürdistan Bölgesi'ne yönelik son saldırılarına dikkat çekerek, İran'ı "istikrar bozucu bir güç" olarak nitelendirdi ve saldırıların "kabul edilemez" olduğunu belirterek durdurulması gerektiğini söyledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, geçen ayın sonlarında Kerkük, Erbil ve Süleymaniye’de Rojhılatlı Kürt grupların üslerine füzeler ve insansız hava araçlarıyla saldırmıştı. Saldırılarda biri çocuk en az 16 kişi hayatını kaybetmiş, 50'den fazla kişi de yaralanmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli