Kürt doktorlar bin pişman!

08-09-2016
Rûdaw
Etiketler İsveç Kürt doktorlar Kürdistan
A+ A-

Stockholm (Rûdaw) - İsveç’e göçeden Kürt doktorların, görevlerini yapamadıklarından dolayı şikayetçi.

Rûdaw’a konuşan Süleymaniyeli Nuri Heme Salih adlı Kürt göçmen, işletme bölümünde yüksek lisans, Bağdat Üniversitesi’nde ise doktorasını yarıda bırakarak, Avrupa’ya gittiğini belirterek, şöyle dedi:

 

“Doktorama devam edebileceğimi düşünürken, şu anda çocuklarımı yetiştirmek için temizlik işi yapıyorum.”



İsveç İş ve İşçi Bulma Kurumu tarafından kendisine iş bulunduğunu ifade eden Nuri Heme Salih, “Sadece 6 ay dil kursu verildi” diye konuştu.

İsveç’e sığınan göçmenlerin arasında çok sayıda akademisyen ve kalifiye eleman olmasına rağmen hükümetin bunu değerlendirmediği için sert eleştiriler yapılıyor.

İlgili kurumlar, göçmenlerin iyi bir işe yerleşmeleri halinde yakınlarını da çağırabileceğini gerekçe gösteriyor.

İsveçli aktivist Lisa Svanson, “Mültecilerin uzmanlık alanları dışında çalışmaya zorlanması son zamanlarda sık rastladığımız bir durum. Bu, kişiliğin rencide edilmesine yöneliktir” dedi.

Kurumlar arasında çekişme

Göçmelerle doğrudan ilişkili İsveç Göçmen Dairesi (Migrationsverket) ile İsveç İş ve İşçi Bulma Kurumu (Arbetsförmedling) arasında büyük çekişme yaşanıyor.

İş ve İşçi Bulma Kurumu, Göç Yasası’nı yetersiz bulurken, İsveç Göçmen Dairesi ise mültecilerin bir süre sonra kendi yakınlarını ülkeye getirmesinden endişe duyuyor.

Kürdistan’da hukuk okuduğunu söyleyen Erdelan Garip ise, “Tamircilik yapıyorum. İyi bir gelirim var. Ancak işimden dolayı eğitimime devam edebileceğimi sanmıyorum” dedi.

İsveç İş ve İşçi Bulma Kurumu verilerine göre, göçmenlerin arasında yaklaşık bin mühendis, 2 bin öğretmen ve yüzlerce doktor varken, görevlerini yapmalarına izin verilmiyor.

Güney Kürdistanlı doktor Şeyma Hıdır, “İngilizce bilmem bile burada yeterli değil. İsveççe’yi mutlaka öğrenmem gerekiyor. Burada görevimi yapmam için uzun süredir kurs görüyorum. Oldukça yorucu bir durum” dedi.


Kürt doktorlar göçediyor

Kürdistan Bölgesi’nden birçok eğitmen ve sağlık uzmanı daha iyi şartlarda yaşamak amacıyla Avrupa’ya göçediyor. Ancak birçoğu hayalkırıklığı yaşıyor.

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise, 2 yıl içinde bin 528 doktor istifa etti, 955’i ücretsiz izne ayrıldı, 867’isi atanmaktan feragat etti.

Rûdaw’a konuşan ve İsveç’te bir göçmen kampında yaşayan 3 Kürt doktor, Erbil Hastanesi’nden istifa ettiklerini ve Kürdistan Bölgesi’ne geri dönemediklerini ifade ederek, pişmanlıklarını dile getirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli