Rusya ve Çin, BM’de Suriye'ye uluslararası yardım tasarısını veto etti

08-07-2020
Rûdaw
Etiketler BMGK Suriye Yardım Rusya Çin Veto Almanya Belçika
A+ A-

Haber Merkezi - Rusya ve Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Suriye'de yaklaşık 3 milyon kişiye uluslararası yardımların gönderilmesine imkan tanıyan mekanizmanın yenilenmesini veto etti.

BMGK, 2014'ten beri Suriye’ye sınır ötesi uluslararası yardımların yapılmasına olanak sağlayan ve 10 Temmuz’da görev süresi dolacak olan mekanizmanın yenilenmesini oyladı.

Almanya ve Belçika tarafından konseye sunulan karar tasarısı, Rusya ve Çin tarafından veto edildi.

Rusya, BMGK’da Suriye ile ilgili alınan kararlarda 15'inci kez veto hakkını kullanarak tasarıyı veto etti.

Suriye’ye, mevcut BMGK kararı doğrultusunda sadece Türkiye üzerinden 2 sınır kapısından, Öncüpınar karşısındaki Babüsselame ve Cilvegözü karşısındaki Babülhava'dan uluslararası yardımlar yapılabiliyor.

Rusya ve Çin’in vetosunun ardından 2 sınır kapısı da 10 Temmuz’da mekanizmanın görev süresinin dolmasıyla başka bir karar alınamadığı taktirde yardım konvoylarının geçişine kapanmış olacak.

Öte yandan Rusya, oylamanın ardından Türkiye üzerinden sadece Cilvegözü Sınır Kapısı karşısındaki Babülhava'dan 6 ay boyunca BM yardımlarının yapılmasını öneren kendi karşı tasarısını oylamaya sunacağını açıkladı.

BMGK’da bir karar tasarısının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9’unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor.

Suriye’ye sınır ötesi yardımların yapılabilmesi için BMGK kararı gerekiyor.

BM’ye göre Suriye'nin kuzey batısında İdlib'de yaşayan 3 milyona yakın kişinin yüzde 70’i insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Rûdaw’a geçen hafta açıklama yapan BMGK Başkanı Christoph Heusgen, “Bölgeye insani yardımların ulaşmasını istiyoruz ve tasarının onaylanması için çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki hafta sonuçlarını göreceğiz. İnsani ihtiyaçlar çerçevesinde hareket ediyoruz. Suriye kuzey batısı ve kuzey doğusunda şu anda insani yardıma ihtiyaç var. Sınır üzerinden gönderme imkanı yok. Yardımların Türkiye üzerinden ve 2504 sayılu tasarıda belirlenen iki sınır kapısı ile gönderilmesi gerekiyor. Tasarının onaylanması için çaba göstermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Türkiye üzerinden 2 sınır kapısından Ocak ayından beri 1613'ü Öncüpınar'dan olmak üzere Suriye'ye 8 bin 468 yardım konvoyu gönderdi.

Geçen yıl 2’si Türkiye'den olmak üzere Suriye'ye yardımların yapıldığı 4 sınır kapısı bulunurken, Rusya ve Çin'in vetosunun ardından bunlar 2'ye indirilmişti. Suriye ve Ürdün arasındaki er-Remse ve Irak ile olan El-Yarubiyye (Tıl Koçer) sınır kapıları da yardımların girişine kapatılmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli