Suriye-Türkiye yakınlaşmasında son durum

08-01-2023
Etiketler Suriye Türkiye Rojava ABD
A+ A-

Haber Merkezi – Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı Mikdad Faysal ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bir araya geleceği bildirildi.  BAE'nin ise 3 ülke lideri arasındaki görüşmeye ev sahipliği yapmak istediği belirtildi. Öte yandan ABD’den bir heyet Türkiye ve Rojava’daki Kürtleri yakınlaştırmak amacıyla Ankara’yı ziyaret edeceği kaydedildi.

Üç ülke dışişleri bakanının 11 Ocak’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da 3’lü bir görüşme yapması bekleniyor. Çavuşoğlu’nun daha sonra ABD’yi ziyaret edeceği gelen bilgiler arasında.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de dördüncü taraf olarak görüşmelere katılmayı talep ettiği belirtiliyor.

BAE Putin-Erdoğan-Esad zirvesine ev sahipliği yapmak istiyor

Şarkul Avsat’aki habere göre; geçtiğimiz hafta, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Şam’da görüşen BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Moskova’daki üçlü görüşmeye dördüncü taraf olarak katılma talebinde bulundu. BAE’nin Putin, Erdoğan ve Esad görüşmesine ev sahipliği talebini Suriye Devlet Başkanı’na ilettiği belirtildi.

Çavuşoğlu 16'sında Washington'a gidecek

11 Ocak’ta Moskova’da yapılması planlanan üç ülkenin dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmeden sonra Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 16 Ocak’ta Washington’a gideceği ve Beşar Esad’ın tutumuna ilişkin ABD yönetimi ile görüş alışverişinde bulunacağı kaydedildi.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, MİT Başkanı Fidan, Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Suriye Savunma Bakanı Abbas ve iki ülkenin istihbarat başkanlarıyla 28 Aralık'ta Moskova'da bir araya gelmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Türkiye ile Suriye arasında gerçekleşen görüşmelere ilişkin "Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi. Acımasız diktatör Beşar Esad'ı eski durumuna döndürmek için ilişkilerini iyileştiren veya destek veren ülkeleri desteklemiyoruz" açıklamasını yapmıştı.

ABD'den Türkiye ile Rojava'yı yakınlaştırma çabası

Öte yandan ABD'den üst düzey bir ismin Ankara'yı ziyaret edeceği, Türkiye ile Rojava arasındaki sorunları çözmek için bazı girişimlerde bulunacağı iddia edildi. 

Batılı bir diplomatın Şarku'l Avsat'a verdiği bilgiye göre Türkiye ile Kürtler arasında arabuluculuk çabalarının bir parçası olarak üst düzey bir ABD'li yetkili  önümüzdeki saatlerde Ankara'yı ziyaret edecek.

Demokratik Suriye Güçlerinin ana gövdesini oluşturan YPG güçlerinin 2019’da Ankara, Moskova ve Washington arasında varılan mutabakat çerçevesinde, Türkiye sınırlarından 30 km derinliğe ve Menbiç, Tel Refat  bölgelerinden çekilmesi yükümlülüklerini yerine getireceğinin garantisinin verileceği ileri sürüldü.  

ABD,  Rojava Kürtleri ile Ankara arasında bu yılın ortasında Türkiye’de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde yeni bir saldırıyı önleyecek "uzlaşmacı çözümler" aramayı amaçlıyor.

Başka bir diplomatın ise, Ankara'nın "Suriye, Türkiye ve Rusya savunma bakanlarının Moskova'daki görüşmesinin ardından Suriye'nin kuzeyinden tamamen çekilmeyi kabul ettiğini" söyledi. Ancak diplomat, "Ankara ve Şam'ın PKK'yi ortak bir tehdit olarak gördükleri ve iki ülke için varoluşsal bir tehdit olduğu için her türlü ayrılıkçı gündeme karşı çalışacakları iki ülkenin birliktelik için çalışacaklarını” doğruladı.

Kalın: Görüşmeler olumlu geçti

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın İLİM Yayma Vakfı’nın düzenlediği Lisansüstü Öğrenci Buluşması’nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında 11 yıl sonra ilk defa bakanlık düzeyinde gerçekleşen görüşmeye değindi.

Kalın konuşmasında söz konusu görüşmeye ilişkin şu ifadeleri kullandı;

 “O toplantı, olumlu bir havada geçti. Atılacak somut adımlar sürecin bundan sonraki seyrini tabii ki belirleyecek. Bizim açımızdan sınır güvenliği, PKK terör örgütü ve onun uzantıları olan PYD ve YPG’ye karşı somut adım atılması, mültecilerin geri dönüşü ve Suriye tarafında yerlerinden edilmiş olan Suriye vatandaşlarının güvence altına alınması, aynı zamanda Astana süreci başlığı altında da Anayasa Komisyonu çalışmalarının devam etmesi bizim ana gündem maddelerimiz. Bu alanlarda ilerleme kaydetmek amacıyla bu temaslar kuruluyor. Buralarda netice aldığımız oranda da süreç hızlanacak, daha somut neticeler almamıza imkan sağlayacaktır. Biz bunu hem ülkemizin çıkarları için hem Suriye halkının korunması, menfaatleri, hak ve hukuku için yapıyoruz.”

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  Suriye yönetimiyle ikinci görüşmenin ocak ayı ortasında olabileceğini söylemişti.

Çavuşoğlu, 1 Ocak'ta devlet başkanlığı görevini devralacak Luiz Inacio Lula da Silva'nın yemin törenine katılmak üzere gittiği Brezilya'da, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Lavrov'un kendisine "Üçlü bakanlar toplantısını ne zaman yapalım?" diye sorduğunu belirterek, "Ben de 'Hazırlığını iyi yapalım. Ne zaman hazırsak o zaman gerçekleştirelim.' dedim. 'Ocağın ikinci yarısı nasıl?' dedi. 'Olur' dedim. Nerede yapacağımız konusunda henüz karar vermedik. Üçüncü ülke de olabilir. Bazı ülkeleri konuştuk." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, konuşmada adı geçen ülkelerin isimlerini paylaşmazken, "İsimleri belli olduğu zaman size söyleyeceğim. Çünkü birkaç ülke alternatifi konuştuk" dedi.

Bir basın mensubunun sorusu üzerine de Bakan Çavuşoğlu, "Yani Moskova'da da olabilir. Üçüncü ülkede de olabilir. İkimiz de aynı şeyi söyledik. Herhangi bir Moskova'ya karşıtlığımız ya da oraya gitmek istemediğimizden dolayı değil" diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli