‘Paris katliamının boyutları çok daha büyük olabilirdi’

08-01-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Kendal Nezan Paris Saldırısı Paris Kürt Enstitüsü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kendal Nezan, Paris saldırganının çantasında 50-60 merminin olduğunu ve eğer Kürtler kendini savunmayı bilmeseydi katliamının boyutlarının çok daha büyük olabileceğini belirtti.

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık Cuma günü Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’ne yapılan silahlı saldırıda KCK Yürütme Konseyi üyesi Emine Kara (Evin Goyi), sanatçı Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kültür Merkezi üyesi Abdurrahman Kızıl yaşamını yitirmişti.

Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, Paris saldırısını ve devamındaki gösterilerde yaşanan olayları Rûdaw’a değerlendirdi.

Kürtlerin özellikle hedef alındığını belirten Nezan, “Kürtler kendini savunmayı bilmeseydi katliamın boyutu çok daha büyük olabilirdi” ifadelerini kullandı.

Paris saldırganının Kürtlere karşı dolduruşa getirildiğini ifade eden Nezan’ın konuya ilişkin değerlendirmelerinin öne çıkan bazı kısımları şu şekilde:

“Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa Adalet Bakanı ve Paris Valisi üzüntülerini açıkça dile getirip Kürtlere destek verdi. Macron’un mesajı çok olumluydu.

“Saldırganın çantasında 50-60 mermi vardı”

69 yaşındaki saldırgan daha büyük bir katliam yapabilirdi. Fransa’da 5-6 milyon yabancı var. Eğer saldırının sebebi yabancı düşmanlığı olsaydı saldırgan çok daha kalabalık kitlelerin olduğu yerleri hedef alabilirdi. Saldırının yapıldığı sokakta Hindistanlılara, Pakistanlılara, Faslılara ve Yahudilere ait iş yerleri var ama saldırgan Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne saldırıyor. Sonrasında Kürtlere ait Avesta adlı restorana ardından da Dersimli Kürtlere ait berber dükkanına saldırıyor.

Saldırganın çantasında 50-60 mermi vardı, Kürtler kendini savunmayı bilmeseydi katliamın boyutu çok daha büyük olabilirdi.

“Saldırgan, Kürtlere karşı dolduruşa getirildi”

Saldırgan bir hapiste kaldığı dönemde kaldığı dönemde IŞİD ve fanatik Türk güçlerine yakın olanların, onun yabancı düşmanlığını kullanarak onu Kürtlere karşı dolduruşa getirdiği söyleniyor.

“Paris Kürt Enstitüsü’ne saldırılar oldu”

Saddam döneminde Paris Kürt Enstitüsü’ne karşı iki defa saldırı oldu. Fransa Hükümeti’nden faillerin ortaya çıkarılmasını talep ettik. Bu saldırıların arkasında Irak istihbaratının olduğunu hemen ortaya çıkardılar ama Kürtler arasında bir korku atmosferinin oluşmaması için sessiz kaldık. Kürtlerin sesinin dünyaya ulaştırdığımız için Fransa’da rüsva oldular, onlar da intikam almak istedi.

“Böyle saldırılar sadece Kürtlere yapılmıyor”

Kürtlere, böyle saldırıların sadece Kürtlere yönelik olmadığını söylemek istiyorum. Paris, Avrupa’nın önemli bir siyasi başkenti. Dünyanın pek çok yerinden siyasi mücadeleleri sebebiyle buraya gelenler oluyor. Son 20-30 yılda Paris’te bazı cinayetler işlendi ve çoğunun failleri ortaya çıkmadı. Siyasi mücadelenin böyle riskleri var ama bu işin arkasında kimin olduğu açıklığa kavuşana kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz.

“Provokasyon yapıldı”

Gösteri alanından üzerinde Türkiye bayrağı olan bir otomobil geçti. Otomobildekiler MHP işareti yaptı. Bazı gençler ‘Provokasyona gelmeyin’ uyarısına rağmen aracı kovalamaya başladı. Polis, gençlerin kendilerine saldırdığını düşündü. Böylece polis de onlara saldırdı.

“Fransa, Kürt davasını destekliyor”

Şiddet olaylarına katılanların bazıları Kürt olmayabilir çünkü yüzleri kapalıydı. Fransa’da yaşananlar büyütülüp Kürtlerin ismini kötülememeli. Kürt davası haklı bir mücadele olduğundan Fransa tüm siyasi partileriyle bu davanın destekçisi.

“Kürtlerin ününü bozmayın!”

Fransa’da Kürtlere çok büyük bir destek var. Kürtlerin IŞİD’le savaşı Kürtlere bakış üzerinde çok olumlu bir etkiye sahip oluyor. Kürtler; Çin, Amerika ve Japonya’da çok iyi bir üne sahip, bunu bozmayın. Kürtler birbirine dost olmayı başarabilirse tüm dünya bizim dostumuz. Artık kurtulacağız, vakit lazım ama kurtulacağız.

1971’de Paris’te Newroz’u 12 kişiyle kutladık fakat bugün Kürtlerin Fransa’daki nüfusu 400 bin civarında. Bunlar arasında Kürtlerin sesini halka ulaştırabilecek birçok kişi var.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli