Belarus sınırındaki Kürt aile engelli çocuğunu tedavi etmek istiyor
Erbil (Rûdaw) – Polonya-Belarus sınırınada bekleyen ve her iki ayağı da protez olan Temen Senger isimli Kürt çocuğun ailesi, çocuklarının tedavisi için yola çıktıklarını söylüyor.
Polonya üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine geçmek için yola çıkan Süleymaniyeli Kürt ailenin Polonya-Balarus sınırındaki bekleyişi iki ayını doldurdu.
Temen Senger isimli 8 yaşındaki çocuğun ailesi evlatlarına daha iyi bir tedavi bula bilmek için "son girişimlerini" yapıyor. Aile, 2015’ten beri Avrupa'ya ulaşmak için defalarca girişimde bulunduklarını ve on binlerce dolar harcadıklarını belirtiyor.
Temen Senger, 2013 yılında ayak bileği eklemlerinde yaşadığı rahatsızlıkla dünyaya geldi. Babası Senger Cevad, evlatlarının tedavisi için hastanelere en az 50 bin dolar harcadıklarını söyledi.
Oğlunun bacaklarını kurtarmak ve tedavi etmek umuduyla 2015 yılından beri yasal ve yasadışı yollardan Almanya'ya göç etmeye çalıştıklarını belirten Cevad, küçük Temen’in sağlık raporlarını kullanarak üç kez Erbil'e Almanya vizesi başvurusunda bulunduklarını, ancak reddedildiğini belirtti.
Kasım 2019'da, doktorlar Temen’in hastanesinde iki bacağının kesilmesinden başka seçenek kalmadığını bildirdi. Süleymaniye hastanesinde yapılan ameliyatta küçük Temen’in iki bacağı da kesildi.
Şu anda Belarus-Plonya sınırındaki bir lojistik merkezinde bulunan Senger Cevad ve ailesi, Rudaw İngilizce servisinden Karwan Faidhi Dri’ye konuştu.
Oğlu için daha iyi bir tedavi için Almanya'ya ulaşmak için "son girişimlerini" yaptıkları belirten Cevad, Temen’in protez bacaklarını yılda neredeyse iki kez değiştirdiklerini ve bu masrafı karşılayamadıklarını anlattı.
Senger Cevad, 23 Eylül'de eşi ve 3 çocuğu ile, Süleymaniye’nin Erbet ilçesinden ayrıldı. Uçakla önce Dubai'ye ardından Belarus'a ulaştılar.
Belarus'a 28 Ekim'de vardıklarını dile getiren Cevad, Belarus'ta iki gece kaldıktan sonra Polonya’ya geçmek için sınır bölgesindeki ormana gittiklerini, 8 Kasım'dan bu yana da sınırdaki lojistik merkezinde tutulduklarını anlattı.
Baba Cevad, “Artık enerjim kalmadı. Avrupa'ya göç etme mizin nedeni 8 yaşındaki Temen’in sağlık durumudur. Protez bacaklarının sekiz ayda bir değiştirilmesi gerekiyor ve bu her seferinde yaklaşık 6.000 dolar harcıyoruz” dedi.
Kürdistan’da işçi olduğunu ve kirada oturduğunu belirten Cevad, “Düzenli maaşı olmayan biri bunu karşılayamaz. Bu faktörlerden dolayı göç ediyoruz. Almanya’ya ulaşırsak Temen’in protez bacakları ücretsiz olarak değiştirilir ve orada daha iyi hizmet alabilir, hem de daha iyi bir eğitim imkanı olur” diye ekledi.
Senger Cevad ayrıca tüm mal varlığını sattığını ve tüm birikimlerini ve akrabalarından aldığı parayı oğlunun masraflarına harcadığını söyledi.
Baba Cevad, "Temen doğmadan önce bir evim ve arabam vardı. Doğumundan sonra evi ve arabayı sattık ve sahip olduğumuz tüm parayı tedavisine harcadık" diye konuştu.