Taleplerini Putin’in temsilcisine iletti: Kürtlerin anayasal hakları tanınmalı

07-09-2021
Rûdaw
Etiketler Pervin İbrahim Rusya Suriye Rojava Mihail Bogdanov
A+ A-

Moskova (Rûdaw) – Moskova’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile görüşen Rojavalı Kürt siyasetçi Pervin İbrahim, Kürt meselesini gündeme getirdiklerini belirterek, “Suriye anayasanda Kürtlerin haklarının tanımasını istedik" dedi.

Suriye Değişim ve İnşa İçin Genç Parti Genel Başkanı Pervin İbrahim başkanlığında “Suriye Ulusal Kongresi” adıyla Moskova’ya giden heyet Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda Dışişleri Bakanı Yadımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Temsilcisi Mihail Bogdanov ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Rûdaw muhabiri Kamiz Şeddadi’ye konuşan İbrahim, heyette Suriye iç muhalefet partilerinin de yer aldığını söyledi.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede genel olarak Suriye meselesinin ele alındığını belirten İbrahim, Kürt meselesinin de gündeme geldiğini belirtti.

Pervin İbrahim, Suriye’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra değim yaşanacağını umduklarını ve bu nedenle ziyaretin bu zamana alındığını dile getirdi.

Görüşmede Kürt meselesini de dile getirdiklerini anlatan İbrahim, şunları kaydetti:

“Bogdanov çok açık ve diplomatik bir dille bize şunları anlattı; Özerk Yönetim buraya gelip yönetiminin meşruiyetini talep ediyor ancak daha Kürt taraflar kendi içerisinde ortak bir görüşe sahip değil. Henüz bir anlaşmaya varmış değiller. Özerk Yönetim Rusya’a Türkleri neden kovmuyorsunuz, diye soruyor. Biz de neden Amerikalılara el ele veriyorsunuz ve bazılarınız Kandil'e bağlı diyoruz' dedi. Bugün ABD’nin Afganistan'dan çekilmesinden ders çıkarmamız gerektiğini dile getirdim. Ayrıca Suriye hükumetinin Kürtlere hiçbir şey vermediğini belirttim. Kürtlerin haklarının Suriye anayasasında tanınmasını istediğimizi de vurguladım.”

Kamışlolu Kürt siyasetçi Pervin İbrahim daha önce Moskova'da bir Kürt konferansı düzenlenmesini önermişti.

Rus tarafının bu teklife sıcak baktığını aktaran İbrahim, Bogdanov’un kendilerine, “İsterseniz diyalog, isterseniz konferans olsun, biz yanınızdayız” dediğini aktardı.

Pervin İbrahim, şöyle devam etti:

"Bogdanov, ‘Irak Kürdistanı'na saygı duyuyoruz, çünkü anayasal haklarını elde etmişler. Sizin de aynı şekilde anayasal haklarınızı destekliyoruz’ dedi. Bu nedenle biz Rûdaw aracılığı ile Başkan Mesud Barzani’den de rol üstlenmesini istiyoruz. Kürtler Şam'ın kapısını çalmadan, baskı kurmadan Suriye hükümeti gelip kapıyı açmıyor. Kürtlerin haklarını tanımıyor. Kürlet haklarını talep etmeli ve Barzani gibi önemli aktörlerin bize yardım etmesini istiyoruz.”

Suriye Diyanet İşleri Bakanı’nın “Burası Suriye Arap Cumhuriyeti, Kürtler burada misafirdir” sözlerine tepki gösteren İbrahim, “Bu konuda Suriye hükumetine mektup yazdık, rahatsızlığımızı dile getirdik. Bogdanov’a da söyledim, bu yaklaşım bize güven vermiyor. Madem misafiriz neden Suriye’yi savunmamız isteniyor. Bir bakanın çıkıp böyle konuşmasını kabul etmiyoruz” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli