Henry Kissinger: İran, IŞİD’den daha büyük sorun

07-09-2014
Rûdaw
A+ A-

Haber Merkezi-ABD'nin bağımsız haber radyosu (National Public Radio) NPR’a demeç veren ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, İran’ın IŞİD’den daha büyük sorun olduğunu söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan mülakatta Kissinger,İran’ın Orta Doğu’da daha köklü temellere sahip olduğunu belirterek, mevcut durumun Tahran’ın imparatorluk kurmasına olanak sağladığını ifade etti.

 

 1919-1920 yıllarında çizlen sınırların yıkıldığını savunan Kissinger, "Bu durum İran’ı stratejik bakımdan daha güçlü bir noktaya getirdi. Benim endişem, İran’ın IŞİD’den daha büyük sorun olduğudur.” dedi.

 

İran’ın geçmişte nükleer çalışmaları ile ilgili verdiği şüpheli mesajların şaşırtıcı olmadığını söyleyen Kissinger, İran'ın daha önce mutabık kalınan nükleer çalışmalar konusunda  sözünde durmadığını savundu.

 

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ile birlikte bölgenin  daha önemli bir hale geldiğini belirten Kissinger,”IŞİD agresif ideolojiye sahip, maceracı bir grup. Ancak stratejik şekilde varlığını devam ettirebilmek için daha fazla toprak fethetmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

Kissinger, IŞİD’in ABD’li gazetecilerin kafasını kestiği görüntüleri dünya ile paylaşmasını, "Güçlü IŞİD gösterisi ile daha güçlü saldıracağı mesajını vermek istiyorlar” şeklinde değerlendirdi. (CİHAN)

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli