Venezuela'da yılan kurbanlarının derdi cehalet ve panzehir kıtlığı

Erbil (Rûdaw) – Venezuela'da her yıl yaklaşık 10 bin kişi yılan sokması nedeniyle zehirleniyor ve bu vakaların 60'ı ölümle sonuçlanıyor. Bu tropik ülkede birçok insan tıbbi tedavi görmek yerine ilkel yöntemlerle tedavilere yöneliyor.

Vivarium Vakfı adlı STK, Venezuela’daki şehir ve kasabalarda yılan istilasına yönelik çözüm bulmak, yılanlar ve sokma vakalarına karşı yanlış bilgilere karşı farkındalık kurmak ve tıbbi ağ oluşturarak bu vakaları azaltmak amacıyla faaliyet yürütüyor.

Vivarium Vakfı Başkanı Alexander Puerta, "Asıl amacımız sorunun değil, çözümün parçası olmak. Ayrıca halkın da zehirlenmelere karşı kısa sürede çözüm bulabilmesini sağlamak” diye anlatıyor.

Venezuela'da 200 yılan türü var

Venezuela'da yüzde 20'si zehirli olan 200 yılan türü bulunuyor. Ülke yılan sokma vakalarında dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

Resmi rakamlar olmasa da bağımsız araştırmacılara göre yılda yaklaşık 10 bin kişi yılanlar tarafından sokuluyor ve bunlardan 60’ı hayatını kaybediyor.

En büyün sorun ise Karakas'ta sadece bir laboratuvarda üretilen ve devlet hastanelerinde az bulunan panzehirin tedarik edilmesidir

Eczanelerde beş ampullük bir kit 500 dolara kadar mal olabiliyor. Ancak daha ciddi vakalar daha fazla doz gerektiriyor ve bu aylık asgari ücretin 4,50 dolar olduğu bir ülkede ağır bir mali yük anlamına geliyor.

Her yıl 5,4 milyon kişi yılanlar tarafından sokuluyor

Venezuela Merkez Üniversitesi'ndeki Tropikal Tıp Enstitüsü'nden herpetolog Luis Fernando Navarrete, "Bu bir halk sağlığı sorunu çünkü Venezuela, yılan ısırıkları nedeniyle en yüksek hastalık ve ölüm oranına sahip 10 ila 15 ülke arasında yer alıyor" diyor.

Venezuela'da son olarak yılan tarafından ısırılan bir kız çocuğu, geyik idrarı enjekte ettirilerek tedavi edilmeye çalışıldı. Ailesinin panzehir bulamadığı için başvurduğu bu yöntem kızın bacağının kesilmesine neden oldu.

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 5,4 milyon insanın yılanlar tarafından ısırıldığını ve çoğu Asya, Afrika ve Latin Amerika'da olmak üzere 80 bin ila 130 bin kişinin ölümüne neden olduğunu tahmin ediyor.