AB Konseyi Başkanı: AB-Türkiye ilişkileri orantılı şekilde ilerleyecek

Haber Merkezi - Türkiye üyelik müzakerelerinin yeniden başlatılmasını telep ederken Avrupa Birliği (AB)’den gelen açıklama Türkiye’nin beklentilerini karşılamaktan uzak kaldı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, 24-25 Haziran’da düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin sonuçlarıyla ilgili Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen oturumda milletvekillerine hitap etti.

Charles Michel, Türkiye'ye yönelik politikayı yüz yüze, orantılı ve geri çevrilemez biçimde ilişki kurmak üzerine inşa etmeye devam edeceklerini söyledi.

Zirve toplantısında Covid-19 salgını, göçün dış ilişkiler boyutu, ekonomik iyileşme ve temel haklar ile hukukun üstünlüğü konularının ele alındığını söyleyen Michel, Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşmesinin iyiye işaret olduğunu belirtti.

“Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik çalışma başlatıldı”

Michel, Birliğin Türkiye'ye yönelik politikasını yüz yüze, orantılı ve geri çevrilemez biçimde ilişki kurmak üzerine inşa etmeye devam edeceğini vurguladı.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik çalışma başlatıldığını anımsatan Michel, AB Komisyonu'nun Türkiye'ye ev sahipliği yaptığı Suriyeliler için ek fon sağlanması üzerinde anlaşıldığını da hatırlattı.

Charles Michel, Kıbrıs sorunu için de iki devletli bir çözümü kabul etmeyeceklerini söyledi. AB-Türkiye ilişkilerinde, insan haklarına saygı duyulmasının önemli bir konu olduğunu belirten AB Konseyi Başkanı, Türkiye'de muhalif partilerin hedef alındığını ve bu durumdan endişe duyduklarını aktardı.