Zaharova: Rusya NATO ile diyaloğa hazır

Moskova (Rûdaw) - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ülkesinin NATO ile azaltma ve olayların önlenmesi konularını görüşmeye hazır olduğunu, ancak askeri uzmanların katılımı olmadan bu diyaloğun bir anlam ifade etmediğini söyledi.

Mariya Zaharova, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in “Rusya Kuzey Atlantik İttifakı ile görüşme önerilerine yanıt vermiyor” şeklindeki açıklamasını Telegram kanalından değerlendirdi.

"Rusya NATO ile diyalogdan kaçınmıyor. Gerilimi azaltma ve olayları önleme konularında gerçek bir diyaloğa hazır” diyen Zaharova, “Ancak askeri uzmanların katılımı olmadan bu konularda görüşmeler gerçekten mantıklı olmaz. Sayın Stoltenberg bunun farkında” ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg daha önce, Moskova'nın bir yıldan fazla bir süredir diyalog kurmaya davet edildiğini, ancak buna yanıt vermediğini belirterek, NATO-Rusya Konseyi toplantılarının yeniden başlatılmasını önermişti.

NATO-Rusya Konseyi, Silvio Berlusconi liderliğindeki İtalyan hükümetinin aracılık ettiği anlaşmalar temelinde 2002 yılında kuruldu.

Konsey son toplantısını Temmuz 2019'da gerçekleştirdi.

NATO ile Rusya arasında gerilim ve Stoltenberg’in açıklamaları

NATO ile Rusya arasında Ukrayna’nın ardından Belerus konusunda da gerilimler yaşanıyor.

Belarus, geçen haftalarda bir sivil uçağı inişe zorladı ve içindeki muhalif gazeteciyi gözaltına almıştı.

Avrupa Birliği, Belarus'a yaptırımlarla karşılık verirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus lideri Aleksander Lukaşenko'yu ağırlamıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Alman Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, NATO'nun doğu kanadını istikrarsızlaştıracak adımlar atmamaları konusunda Rusya ve Belarus'u uyarmıştı.

"Minsk ya da Moskova'dan gelebilecek herhangi bir tehdide karşı mütteffiklerimizi korumak ve savunmaya hazırız" diyen Stoltenberg, NATO'nun Belarus'taki gelişmeleri yakından izlediğini ifade etmişti.

Stoltenberg "Rusya'nın Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi devletlerin bölgesel bütünlüğünü ciddi bir şekilde ihlal ettiğini geçmişte görmek zorunda kaldık" dedi.

Moskova ve Minsk arasında iş birliğinin son aylarda artmaya başladığını tespit ettiklerini söyleyen Stoltenbergi Minsk'in giderek artan bir şekilde Moskova'ya bağımlı hâle geldiğini söyledi.

NATO Zirvesi'nin gündemlerinden birinin Belarus olduğunu söyleyen Stoltenberg, varolan ortaklık anlaşmasının geri çekilip yeniden değerlendirildiğini ekledi.

Zaharova’dan yanıt

Mariya Zaharova, NATO Genel Sekreterinin bu açıklamalarına şu yanıtı vermişti:

“İşte size Batı’nın neden deli gibi Belarus’un üzerine geldiği sorusunun yanıtı. İki ülke arasındaki normal verimli etkileşim NATO'nun planlarında yer almıyor. Demek ki karşılıklı yarara dayalı entegrasyonun doğal seyrini önlemek için sürekli olarak ya birinin ya da diğerinin, sonra da aynı anda her ikisinin de iç işlerine müdahale etmek gerekiyor.”

Zaharova ayrıca, NATO yetkililerine hayali tehditlere değil, “ABD’deki iç terörizme” dikkat etmelerini önermişti.