MOSKOVA- Soçi öncesi Suriye paneli

Moskova (Rûdaw)- Rusya’da 14 Şubat'ta düzenlenecek olan Soçi zirvesi öncesi düzenlenen panelde  Rusya, İran ve Türkiye ittifakının "güvenli bölge" konusu sebebiyle zayıfladığı vurgulandı.

 

Suriye konulu Astana sürecinin garantör ülkeleri Rusya, İran ve Türkiye başkanları 14 Şubat tarihinde Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelecek.

 

Kremlin'in doğruladığı bilgiye göre, Suriye'de garantör olan 3 ülke belirlenen tarihte Soçi şehrinde toplanacak ancak gündeme ilişkin detaylar açıklanmadı.

 

Rus siyasi gözlemci ve akademisyenler tarafından başkent Moskova’da Rusya, İran ve Türkiye tarafından Suriye'nin durumu ve Soçi zirvesinin gündemini planlamak üzere bir panel düzenlendi.

 

Siyasi gözlemciler panelde olası Suriye Anayasası, İdlib'in durumu ve güvenli bölge konularını değerlendirdi.

 

Siyasi gözlemciler ise, Soçi zirvesinin zorlu geçeceği görüşündeler.

 

Rûdaw’a konuşan İran uzmanı Vladimi Sajin, “Soçi’de gerçekleşecek zirve bence oldukça sıcak geçecek. 3 devlette zirvede kendi çıkarları, planları ve stratejilerini belirtecek. Bence öncelikli konu olan Suriye’nin yeniden kurulmasını yerine getiremeycekler” dedi.

 

Moskova ile Tahran, Türkiye’nin kendi güvenliğini bahane ederek askeri güçlerini Suriye'ye yerleştirmeye çalışmasından rahatsız. İki ülke ayrıca Ankara'nın "güvenli bölge" planına karşı olması zirvede sorunlara da sebep olabilir.

 

Nitekim birkaç gün önce bir araya gelen Türkiye askeri heyeti, Rusya Savunma Bakanlığı'nı bu konuda ikna edememişti.

 

Suriye uzmanı Boris Dolgov, şunları söyledi:

 

“Öyle görünüyor ki, Amerika şimdilik güçlerini çekmeyecek. Bu yüzden Amerika'dan sonra kimin askeri güçlerini bölgeye yerleştireceğini söylemek şimdilik erken. Ancak Türkiye kendi güvenliğini bahane ederek kendi güçlerini oraya yerleştirmeyi dayatıyor. Rusya ve İran bunu kabul etmiyor. Bana göre uzun müzakereler sonucunda ortak bir anlaşmaya varılacaktır.”

 

Rus uzmanların dikkat çektiği başka bir konu da Rusya, İran ve Türkiye'nin düzenleyeceği zirve sonrasında, Rusya ile İran ikili bir görüşme gerçekleştirecek. Söz konusu toplantı da üç ülke arasındaki ittifakın zayıfladığını gösteriyor.

 

Bu arada, RT Kanalına konuşan Muhammed Cevad Zarif, Soçi zirvesinde üç liderin Suriye’de siyasi çözüm sağlama çabalarında son durumları ele alacaklarını, İdlib’te son durumlar ve ABD güçlerinin Suriye’den çekilmeleri üzerine odaklanacaklarını belirtti.