Gabon'da darbe girişimi

Haber Merkezi- Gabon'da, Cumhurbaşkanı Bongo'nun bir süredir Fas'ta bulunmasını fırsat bilen bazı askerler, sabah 4:30'da ulusal radyoyu ele geçirerek darbe girişiminde bulundu.

 

Yerel medyaya yer alan haberlere göre, Teğmen Kelly Ondo Obiang liderliğindeki bazı askerler sabah 4:30'da ulusal radyoyu ele geçirerek bildiri okudu.

 

"Savunma ve Güvenlik Güçleri Yurtsever Cephesi" olarak tanımlayan harekete ait bildiride, Fas'ta bulunan Cumhurbaşkanı Ali Bongo'nun yılbaşı mesajının hayal kırıklığı oluşturduğu, cumhurbaşkanının sorumluluklarını yerine getiremeyeceğini gösterdiği kaydedildi.

 

Darbeci askerler, “Ulusal Restorasyon Konseyini” kuracaklarını belirterek, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'nın eski komutanı General Ntumpa Lebani ve Senato Başkanı'nın, sendikaların, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin, muhalefetteki gençlik hareketlerinin liderlerinin ve bazı diğer kişilerin ulusal meclise gitmesini istedi.

 

Bildiri sonrası radyonun sinyali kesildi.

 

Hükümete yakın kaynaklar ulusal televizyon yakınlarında da silah sesleri duyulduğunu, ancak darbeci askerlerin küçük bir grup olduğunu aktardı.

 

Gabon Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Guy-Bertran Mapangou, konuya ilişkin basına yaptığı  açıklamada, Ulusal Radyo'yu işgal ederek bildiri okuyan isyancı askerlerin Gabon Ulusal Jandarma Müdahale Birimi (GIGN) tarafından yakalandığını belirtti.

 

Durumun kontrol altına alındığını ifade eden Mapangou, birkaç saat içinde her şeyin eskisi gibi olacağını söyledi.