Maenza: Uluslararası toplum Ezidilerin talepleri dinlemeli
Washington (Rûdaw) – USCIRF Başkanı Nadine Maenza, Şengal’deki sorunun çözümü için Ezidi toplumunun taleplerinin dinlenmesi gerektiğini söyledi.
ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF) Başkanı Nadine Maenza ve The Zovighian Partnership insani yardım kuruluşu Müdürü Lynn Zovighian, Rûdaw TV’de yayınlanan özel bir söyleşide Şengal ve Ezidi Kürtlerin durumu hakkında Diyar Kurda’nın sorularını yanıtladı.
“Ezidilerin taleplerini dinlemek gerekiyor”
Şengal sorununun çözümü için bir yol bulunduğunu, bunun da uluslararası toplumun Şengal halkını ve göç edenlerin taleplerini dinlemekten geçtiğini belirten Maenza, “Bölgeleri ve kendileri için ne istediklerini dinlemek gerekiyor, birlikte onları evlerine dönmeye ve güvenliklerini korumaya teşvik eden bir sürecin başlatılmasını umuyoruz” dedi.
Geçtiğimiz ay ABD merkezli Wilson Center, Yezda örgütü ve The Zovighian Partnership işbirliğinde “Şengal’de çökmüş güvenlik ve Ezidilerin geleceğini” başlıklı bir rapor hazırlandı.
Rraporda yer alan tavsiyelerin Erbil ile Bağdat arasında Ekim 2020’de imzalanan Şengal Anlaşması'nı da kapsadığını belirten Maenza, anlaşmanın uygulanmasına Ezidi toplumun diğer tüm unsurları ve bileşenlerin de katılması gerektiğini söyledi.
Bölgenin hala “askeri bir bölge” olduğunu hatırlatan Maenza, güvenlik güçlerinin durumdan sorumlu olduğunu, ve gayri resmi güçlerin elindeki kontrol noktalarının hükümet güçlerine devredilmesinin önemli olduğunu belirtti.
Nadine Maenza, Şengal’deki durumu ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile ele aldıklarını ifade ederek, Dışişleri Bakan Yardımcısı Jen Gavito’nun da soruna uzun vadeli çözüm bulmak için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri ve Ezidilerle görüşme halinde olacaklarını belirttiğini aktardı.
“YBŞ Şengal toplumunun bir parçası”
Nadine Maenza, Şengal’deki silahlı gruplar hakkında, “Gerçek şu ki YBŞ Şengal toplumunun bir parçası.. Ezidilerin Şengal’in güvenliğine katılmaları çok önemli. Ayrıca YBŞ karmaşık bir taraf, Türkiye (PKK ile ilişkilerini) bunları bahane ediyor ama soykırımdan kurtuldukları da bilinmelidir. Ben bölgede PKK’nin varlığına gerek olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle YBŞ'nin de bilinçli hareket etmesi ve Ezidi toplumunu endişelendiren değil, aksine onlara göz kulak olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Bazı sorunların askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini vurgulayan Maenza, “Diyalog ve anlaşma olmalı taraflar oturup konuşmalı. Taraflar bunu yapabilir ama bu Türkiye'nin füzeleriyle çözülemez” ifadelerini kullandı.
Maenza, raporda güvenlik durumuna odaklandıklarını, gerekli hizmet, altyapı ve güvenlik sağlandığında gönüllü geri dönüşlere izin verilmesi gerektiğine dikkat çektiklerini belirtti.
Toplum merkezli araştırmalar yapan, insani yadımlar üzerinde çalışan Zovighian Partnership'in Müdürü Lynn Zovighian da, Şengal Anlaşması’nın çözüm için kapsamlı seçenekler sunduğunu dile getirdi.
Anlaşmanın hayata geçebilmesi için tüm bileşenlerin katılımına ihtiyaç olduğunu dile getiren Zovinghian, bu şekilde göçzedelşerin evlerine geri dönmesi önündeki engellerin de aşılabileceğini söyledi.