Kral ameliyatta öldü, 27 yaşındaki kızı tahta geçerek kraliçe oldu

14 saat önce
Etiketler Tuheitia Potatau te Wherowhero VII Maoriler Nga Wai Hono i te Po
A+ A-

Haber Merkezi – Yeni Zelanda'da yerli halklardan Maoriler'in Kralı Tuheitia Potatau te Wherowhero VII'nin ameliyat sırasında hayatını kaybetmesinin ardından en küçük kızı Nga Wai Hono i te Po tahta geçerek Maoriler'in kraliçesi oldu.

The New Zealand Herald gazetesinin haberine göre, hastanede yapılan kalp ameliyatı sonrasında hayatını kaybeden 69 yaşındaki Kral Tuheitia'nın cenaze töreni düzenlendi.

Kralın ölümü için 7 gün süren yasın son gününde düzenlenen ve çeşitli seremonilere yer verilen cenaze töreninde, Nga Wai Hono i te Po, Maoriler'in yeni kraliçesi olarak taç giydi.

Maori kültürel çalışmaları alanında yüksek lisans derecesine sahip 27 yaşındaki yeni Kraliçe, Maoriler'in tarihinde tahta geçen ikinci kadın oldu.

Potatau 69 yaşında hayatını kaybetti

Maorilerin Kralı Tuheitia Potatau te Wherowhero VII, 30 Ağustos’ta 69 yaşında yaşamını yitirdi.

"Kiingitanga" olarak adlandırılan Maori Kral Hareketi sözcüsü Rahui Papa, sosyal medya platformu Instagram üzerinden, parlamento tarafından seçilmiş monarşinin 7. kralı Tuheitia Potatau'nun hastanede yapılan kalp ameliyatı sonrasında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Papa, 69 yaşındaki Kral Tuheitia'nın ölümünün, Kiingitanga, Maoriler ve tüm ulus için hüzünlü bir gelişme olduğunu kaydetti.

Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon da yaptığı açıklamada Kral Tuheitia'nın halkına olan bağlılığına değinerek, "(Tuheitia'nın) Kiingitanga değerlerini ve geleneklerini korumak için gösterdiği yorulmak bilmez çabalar ulusumuz üzerinde silinmez bir iz bırakmıştır" ifadesini kullandı.

Yeni Zelanda anakarasının yerli Polinezya halkı Maoriler, kendilerini "toprağın insanları (tangata whenua)" diye nitelendiriyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli